Înalta Curte de Justiție a Angliei a decis că Guvernul britanic are nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a declanșa procesul de ieșire din Uniunea Europeană.
Decizia Înaltei Curți nu este definitivă, căci Curtea Supremă stabilise deja că va începe audierile în această speță în 5 decembrie, potrivit unui avocat al Guvernului britanic, citat de Reuters.
Planurile prim-ministrului Theresa May au noi dificultăţi de depăşit, căci la Curtea Supremă confruntarea va ajunge în domeniul constituţional. Guvernul a anunţat că va face apel.
Lira sterlină s-a apreciat cu 0,8% după aflarea ştirii, până la 1,244 USD, un maxim al ultimelor trei săptămâni. Deocamdată, însă, operatorii de pe piaţă nu sunt îngrijoraţi.
Mulți investitori consideră că parlamentarii vor tempera avântul guvernului și vor consitui un factor perturbator, iar Brexit-ul ar putea deveni mai dificil, potrivit comentatorilor Reuters.
„Un grup numeros de parlamentari pro-UE afirmaseră că vor vota în favoarea declanșării articolului 50″ (al tratatului UE, privind ieşirea, n.r.), a declarat James Knightley, economist la ING Bank U.K. NV. „Scenariul de bază rămâne faptul că Regatul Unit va declanșa în continuare negocierile, dar procesul ar putea înregistra un eventual derapaj de la termenul stabilit inițial în martie„, a mai spus economistul de la ING, citat de Bloomberg.
Decizia Înaltei Curţi „ar putea însemna faptul că primul ministru trebuie să fie şi mai fermă”, dar ar putea să însemne şi „o transparență un pic mai mare a afacerii și o dezbatere un pic mai profundă”. a declarat Stephanie Flandra de la JP Morgan Asset Management într-un interviu la Bloomberg Television.
„N-aş presupune că lira va sta sus de aici încolo sau că nu plecăm din UE „, a mai spus susa citată.
(Știre în curs de actualizare)