vineri

19 aprilie, 2024

28 iunie, 2020

Regatul Unit va trebui „să-şi asume consecinţele” unei relaţii economice mai puţin puternice cu UE la finalul procesului de Brexit, a atenţionat sâmbătă Angela Merkel, referindu-se la negocierile pentru încheierea unui acord, care bat pasul pe loc.

În condiţiile în care guvernul britanic condus de premierul Boris Johnson vrea să-şi definească poziţia de după retragerea ţării din UE, „el va trebui apoi, desigur, să-şi asume consecinţele – mai exact, o economie mai puţin strâns legată” de UE, a atenţionat cancelarul german, citat de Agerpres.

După ce ieşit din UE pe 31 ianuarie, Regatul Unit negociază acum cu Bruxellesul pentru a încerca să stabilească o relaţie comercială avantajoasă la sfârşitul perioadei de tranziţie ce se încheie la sfârşitul anului.


Germania va prelua la 1 iulie, pentru şase luni, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.

„Trebuie să renunţăm la ideea că noi suntem cei care definim ceea ce va dori Regatul Unit. Regatul Unit este cel care defineşte şi noi, în calitate de UE cu 27 de membri, vom veni cu răspunsul potrivit. Dacă Regatul Unit nu vrea o reglementare comparabilă cu cea a UE în materie de mediu, de piaţă a muncii sau de norme sociale, relaţiile noastre vor pierde în intensitate”, a declarat Angela Merkel.

În ceea ce priveşte UE, ea se află în faţa unor negocieri dure cu privire la fondul de relansare de 750 de miliarde de euro destinat să sprijine ţările europene cele mai afectate de consecinţele pandemiei de coronavirus.

Cancelarul Merkel a spus că acest fond „nu poate rezolva toate problemele Europei”, însă trebuie „să se acţioneze rapid în faţa pandemiei”, dat fiind situaţia economică a UE, cu o rată a şomajului ce ar putea deveni foarte ridicată în unele ţări.


Aceasta ar putea avea „un impact politic exploziv” şi prin urmare să agraveze „ameninţările împotriva democraţiei”, avertizează ea.

„Pentru ca Europa să supravieţuiască, şi economia ei trebuie să supravieţuiască”, a precizat Angela Merkel.

Boris Johnson vrea o relație comercială similară celei pe care o are Australia cu UE, dacă nu se ajunge la un acord

Marea Britanie este gata să se retragă din înţelegerile sale privind perioada de tranziţie cu Uniunea Europeană (UE) „în termenii Australiei”, în cazul în care nu se va ajunge la niciun acord asupra relaţiei lor viitoare, i-a spus premierul Boris Johnson omologului său polonez Mateusz Morawiecki.

În condiţiile în care cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere, o rundă de „negocieri intensive” urmează să înceapă săptămâna viitoare.

„El (Johnson – n.red.) a spus că Regatul Unit va negocia constructiv, dar de asemenea va fi gata să iasă din perioada de tranziţie în termenii Australiei, în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere”, a informat Downing Street într-un comunicat.

Australia nu are un acord comercial cuprinzător cu UE. Comerţul UE – Australia respectă regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, chiar dacă înţelegeri specifice sunt în vigoare pentru unele bunuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: