miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 martie, 2011

Board-ul FMI a aprobat, vineri, cea de-a şaptea şi ultima evaluare a acordului stand-by cu România, bazată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al anului 2010, precum şi termenii viitoarei înţelegeri, de tip preventiv.

Valoarea viitorului acord de tip preventiv va fi de 3,09 miliarde DST ( 3,46 miliarde de euro la cursul actual), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI.

„Percepţia unanimă a fost pozitivă faţă de ce s-a făcut în România în ultimii doi ani. Dincolo de discuţiile şi dezbaterile interne din România, la nivelul comunităţii internaţionale a existat şi există precepţia că prin eforturile din ultimii doi ani România are printre cele mai bune perspective din regiune”, a declarat pentru MEDIAFAX reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, Mihai Tănăsescu.

Noul acord urmăreşte rezolvarea arieratelor şi a altor probleme rămase după înţelegerea precedentă


Tănăsescu a precizat că membrii board-ului FMI au apreciat ideea de a asigura continuitate printr-un program care va privi în principal probleme de reformă structurală nerezolvate până în prezent.

”Sigur că mai sunt probleme, cum ar fi arieratele sau situaţia întreprinderilor de stat (…) A fost însă foarte bine primită ideea unui acord care să creeze continuitate tocmai pe problemele nerezolvate, pentru că viitoarea înţelegere se va concentra în principal pe reforme structurale”, a continuat Tănăsescu.

El a explicat că există, într-adevăr, o necorelare între noul program cu FMI, care va începe de la 31 martie, şi viitoarea înţelegere cu Comisia Europeană, ce va fi semnată, cel mai probabil în mai, după primirea ultimei tranşe de 150 de milioane de euro din actualul acord.

România a primit suma de 11,27 miliarde de euro de la FMI în cadrul pachetului de asistenţă financiară de aproximativ 20 miliarde de euro.

De asemenea, Bucureştiul a primit joi a patra tranşă, în valoare de 1,2 miliarde de euro, din împrumutul de la Comisia Europeană, astfel încât suma totală virată de Executivul Uniunii Europene în ultimii doi ani se ridică la 4,85 miliarde de euro.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: