vineri

29 martie, 2024

9 septembrie, 2016

sediul-bnrDirecția comunicare şi multimedia din BNR transmite public îngrijorarea că ”de câteva luni, sunt răspândite informații false, diversiuni și comentarii tendenţioase legate de rezerva internațională a României, cu deosebire rezerva de aur, fără ca datele oficiale pe care BNR le pune la dispoziție să fie consultate și menționate.”

”Astfel de informații care distorsionează adevărul, sunt preluate pe larg în mass-media, incitând la neîncredere în rezerva de aur a țării”, transmite BNR.

Direcția din BNR oferă exemplul unei emisiuni tv, de la Antena3, în care ”moderatorii și invitați ai emisiunii au acreditat ideea că parte din rezerva de aur a dispărut, gravă și absolut de neînțeles fiind ignorarea comunicatului pe care BNR l-a emis doar cu o zi înainte, la 1 septembrie 2016 , care prezenta valoarea la zi a rezervei de aur aceasta fiind de 103,7 tone, nivel  care se menţine din anul 2007.”


Comunicatul BNR precizează:

De altfel, BNR emite la începutul fiecărei luni un comunicat legat de rezerva de aur a României şi, de asemenea, prin rapoartele sale anuale pe care le prezintă Parlamentului României (http://www.bnro.ro/Publicatii-periodice-204.aspx), instituția noastră oferă informații detaliate în legatură cu rezerva internațională și rezerva de aur publicând totodată, pe website-ul băncii, începând din anul 2000, comunicate cu privire la evoluția acestora.

Asemenea emisiuni TV preiau fără verificare, fără nici un suport real, diversiuni lansate dintr-o unică sursă pe care BNR a calificat-o deja, printr-o declarație de presă din data de 9.08.2016 (http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=11996), ca atac inclusiv la reputația băncii centrale. Și totuși, acest atac continuă și astăzi cu acuzații la fel de năucitoare și lipsite de orice referință la realitate. Emisiunea menționată, din 2 septembrie a.c., s-a bazat din păcate în mare parte pe asemenea referiri mai vechi, în totalitate false.

În acest context, ținând cont de mandatul BNR în domeniul asigurarării stabilității financiare, administrării rezervelor internaţionale ale Românie și, de asemenea, de sprijinire a politicii economice generale a statului, banca centrală atrage atenția asupra preluării fără discernământ a unor astfel de informații incorecte.


Nu este vorba despre o simplă dezinformare, ci de punerea în discuție a credibilității statului român ca atare. Costul acestei discreditări nu este doar unul legat de imaginea BNR. Costul acestei discreditări se poate  răsfrânge asupra statului român ca atare, prin slăbirea poziției sale pe piețele internaționale și implicit prin riscul de a crește costurile de împrumut ale statului și ale companiilor publice și private din România, prin afectarea stabilității cursului de schimb și a stabilității financiare. BNR are datoria să atragă atenția asupra acestui risc!

Reamintim că atât comunicatele Băncii Naționale, cât și rapoartele sale anuale de activitate, certificate de evaluatori internaționali, sunt la dispoziția oricărei persoane interesate de tema respectivă. Cei care doresc să abordeze aceste subiecte au astfel toate informațiile la dispoziție, iar oricine discută pe această temă are datoria, dacă vrea ca discuția să fie validă, să se refere la documentele prezentate. Mai mult, din dorința de a clarifica acest subiect, pe blogul BNR

http://www.opiniibnr.ro/ au fost publicate mai multe articole legate de strategia de administrare a rezervelor internaționale și de aur:

http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/158-doua-clarificari-privind-valoarea-aurului-si-nivelul-veniturilor-salariale-la-bnr

http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/153-despre-risc-si-randament-in-administrarea-rezervei-de-aur-a-tarii

http://www.opiniibnr.ro/index.php/finante/145-despre-administrarea-rezervei-de-aur-a-romaniei

BNR își manifestă disponibilitatea de a dezbate orice teme de interes, pe baza unor argumente și informații certe, din perspectiva realităților economice, nu a unor speculații fără suport.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: