Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 32.030 milioane euro la 31 martie 2019, față de 32.491 milioane euro la 28 februarie, potrivit unui comunicat al băncii centrale.
Scăderea din martie a consumat cea mai mare parte a recuperării dein februarie, când rezervele valutare au crescut cu 569 de milioane de lei, după o scădere cu 1,143 miliarde de euro în ianuarie.
Analiștii au estimat atunci că BNR a cumpărat peste un miliard de euro pentru a opri deprecierea accentuată a elului, în orma OUG 114.
BNR explică scăderea rezervelor valutare prin ieșiri de 1.458 milioane euro, „reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice şi a altor obligaţii externe denominate în valută (436 milioane euro) şi altele”.
La capitolul „alte ieșiri” intră și operațiunile de stabilizare a cursului valutar al monedei naționale. Intrările de 997 milioane euro vin din „modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele”.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.835 milioane euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2019 au fost de 35.865 milioane euro, faţă de 36.364 milioane euro la 28 februarie 2019.
Pe de altă parte, Senatul dezbate proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, care obligă BNR să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține.
Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României și să afecteze credibilitatea statului român legată de capacitatea de rambursare a datoriei pulice externe.
Plăţile scadente în luna aprilie 2019 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 1.208 milioane euro.
2 răspunsuri
Buna ziua,
1. Va rog sa-i solicitati d-lui Adrian N Ionescu, autorul articolului sa precizeze care este nivelul rezervelor valutare ale Romaniei administrate de BNR si care este nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor comerciale din Romania, incluse in suma totala a rezervelor de 32030 milioane EURO.
2. Pentru ca face referire la modificarea Statutului BNR, va rog sa-i solicitati autorului articolului sa precizeze care este baza legala (aprobarea) depozitarii aurului in Anglia.
3. De asemenea, va rog sa-i solicitati autorului articolului sa precizeze cum poti obtine conditii de finantare avantajoase daca detii un depozit de aur in strainatate sau daca depozitul este efectuat, intern la BNR de exemplu.
Multumesc!
1a. Nivelul rezervelor valutare ale Romaniei administrate de BNR este precizat în primele 3 rânduri ale acestui articol.
1b. Ponderea RMO în totalul rezevelor valutare poate fi subiectul unui alt articol. Evident, trebuie cunoscute și mai întâi pasivele în valută ale tuturor băncilor, care intră în calculul BNR. BNR nu precizează care sunt fluxurile de RMO. Vezi și https://www.bnr.ro/Rezervele-minime-obligatorii–3330.aspx și https://www.bnr.ro/Baza-de-date-interactiva-604.aspx
2. BNR: „Administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare, care conferă atribuții și responsabilități clare BNR, conforme cu practicile celorlalte bănci centrale membre ale Sistemului European al băncilor centrale (art. 30 și 31 din Legea 312/2004).” https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=15996
3. Vă rog să precizaţi la cine vă referiţi când spuneţi „cum poti obtine conditii de finantare avantajoase…”. În privinţa împrumuturilor statului, BNR a explicat de mai multe ori că depozitarea aurului în străinătate, fiind certificată la nivel internațional, dă mai multă încredere creditorilor Statului Român. V. (și pentru punctul 2.) https://cursdeguvernare.ro/rezerva-de-aur-proiectul-de-repatriere-deschide-un-nou-front-confruntarea-cu-ue-romania-risca-sa-piarda-increderea-creditorilor.html