2 noiembrie, 2011

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a redus pentru prima dată în ultimul an şi jumătate rata dobânzii de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%, dând astfel un semnal pentru revigorarea creditării şi susţinerea creşterii economice – anunţă Mediafax.

Dobânda de politică monetară nu a mai fost modificată din 4 mai 2010, când BNR a redus rata cu 0,25 puncte, la 6,25%.

Reducerea dobânzii vine în contextul în care preţurile de consum au scăzut în septembrie pentru a patra lună consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, iar inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivelul minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Liviu Voinea: Mişcarea BNR va permite statului să-şi diminueze cheltuielile cu dobânzile


Scăderea dobânzii de politică monetară nu aduce nicio schimbare pentru populaţie şi firme, în ansamblul lor, dar va permite statului să-şi diminueze cheltuielile cu dobânzile aferente datoriei publice interne, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea.

‘Reducerea reprezintă şi un semnal pentru că vine după o perioadă lungă de stagnare şi se înscrie în abordarea generală a BNR care este una prudentă şi care trece la o reducere a ratei de referinţă numai după ce inflaţia a coborât cu mai mult de 2% sub rata dobânzii’, a spus directorul executiv al GEA.
Acesta a apreciat că ‘decizia BNR nu schimbă în mod fundamental starea creditării’, deoarece ‘creditarea depinde nu de rata dobânzii, ci de perspectivele economice, de percepţia populaţiei şi a firmelor cu privire la propria lor capacitate de plată a unui eventual debit’.
‘Este mai importantă siguranţa locului de muncă, certitudinea venitului. Când lucrurile acestea nu mai sunt sigure, nu te mai bagi la un credit, oricât de mică ar fi dobânda’, subliniază Liviu Voinea.
Opinia sa este că efectele palpabile ale deciziei BNR vor fi asupra dobânzii la care se împrumută statul român – ‘este o decizie care vine în sprijinul statului pentru reducererea cheltuielilor cu dobânzile aferente datoriei publice interne’.
‘Băncile comerciale luau bani de la BNR cu 6,25% şi apoi împrumutau statul cu 7% şi ceva. Şi în ultimele săptămâni, statul nu a mai reuşit să se împrumute sub 7%. Scăzând acum la 6% rata dobânzii de politică monetară, dacă îşi păstrează marja, băncile vor împrumuta statul, spre sfârşitul anului, la mai puţin de 7%’, explică directorul executiv al GEA.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: