luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 iunie, 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro, prin intermediul unei linii repo în valoare de maximum 4,5 miliarde de euro, se arată într-un comunicat transmis de ambele instituții.

Scopul instituirii acestui mecanism este de ”a veni în întâmpinarea posibilei apariții a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncționalităților pieței manifestate pe fondul șocului indus de Covid-19”, transmit cele două bănci centrale.

În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții de înaltă calitate denominate în euro.


În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la BCE. Scadența maximă a fiecărei trageri va fi de 3 luni. Linia repo va rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire.

Asigurarea lichidității reprezintă principala preocupare a băncilor centrale din întreaga lume în contextul șocului economic generat de pandemia Covid-19.

Rezervele valutare au crescut în mai după ce statul a împrumutat 3,3 miliarde de euro

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 35,6 miliarde de euro în mai, după ce în luna aprilie acestea au înregistrat o scădere de circa un miliard de euro. Majorarea de luna trecută a venit în contextul în care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele internaționale.

Astfel, în mai, intrările de valută au fost de circa 8 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor MFP, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ieșirile, în sumă de circa 5,5 miliarde de euro, au fost generate de modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 31 mai 2020, au fost de 40,8 miliarde euro, faţă de 38,4 miliarde euro la 30 aprilie 2020.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: