cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

5 iunie, 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro, prin intermediul unei linii repo în valoare de maximum 4,5 miliarde de euro, se arată într-un comunicat transmis de ambele instituții.

Scopul instituirii acestui mecanism este de ”a veni în întâmpinarea posibilei apariții a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncționalităților pieței manifestate pe fondul șocului indus de Covid-19”, transmit cele două bănci centrale.

În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții de înaltă calitate denominate în euro.


În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la BCE. Scadența maximă a fiecărei trageri va fi de 3 luni. Linia repo va rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire.

Asigurarea lichidității reprezintă principala preocupare a băncilor centrale din întreaga lume în contextul șocului economic generat de pandemia Covid-19.

Rezervele valutare au crescut în mai după ce statul a împrumutat 3,3 miliarde de euro

Rezervele valutare ale BNR au crescut la 35,6 miliarde de euro în mai, după ce în luna aprilie acestea au înregistrat o scădere de circa un miliard de euro. Majorarea de luna trecută a venit în contextul în care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat 3,3 miliarde de euro de pe piețele internaționale.

Astfel, în mai, intrările de valută au fost de circa 8 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor MFP, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.


Ieșirile, în sumă de circa 5,5 miliarde de euro, au fost generate de modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 31 mai 2020, au fost de 40,8 miliarde euro, faţă de 38,4 miliarde euro la 30 aprilie 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: