BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 2,50 %. Motivațiile administratorilor băncii centrale - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 2,50 %. Motivațiile administratorilor băncii centrale

8 ianuarie, 2019

Administratorii Băncii Naţionale a României (BNR) au decis, marți, păstrarea coordonatelor de politică monetară.

Astfel, deciziile BNR sunt:

  • Menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 %  pe an;
  • Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 % pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 % pe an;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia băncii centrale a fost anticipată de mediul bancar şi de analişti, care s-au bazat atât pe tendinţa de scădere a inflaţiei confirmată de cele mai recente statistici, dat şi pe prudenţa BNR în contextul restricțiilor fiscale impuse de „ordonanța Teodorovici”.

Anticipațiile


„Este improbabil ca BNR să schimbe rata de politică monetară în acest an, chiar recentele modificări fiscale sunt de natură să diminueaze potenţialul PIB (…)”, a spus Horia Braun Erdei, economistul şef al BCR, într-un raport al băncii emis luni.

Pe de altă parte, surprizele pot surveni din cauza riscurilor şi incertitudinilor, care sunt la cotele cele mai ridicate de după criză financiară”.

„Ne așteptăm ca BNR să mențină rata de dobândă de referință la nivelul de 2,50% pe fondul convergenței inflației spre nivelul țintă, maturității ciclului investițional, dar și a semnalelor recente din sfera politicii fiscal-bugetare”, a scris economistul Andrei Rădulescu de la Banca Transilvania, într-un raport al băncii emis marţi dimineaţă.

În plus, dacă „2018 a fost anul normalizării politicii monetare, iar 2019 va fi anul consolidării fiscal-bugetare”, iar „banca centrală ar putea semnala o reluare a procesului de convergență a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii către valorile din Zona Euro”, a mai spus Andrei Rădulescu.

Motivațiile administratorilor BNR


BNR consideră relevante conduita politicii fiscale și a celei de venituri, date fiind inclusiv nefinalizarea proiectului de buget pe anul 2019, precum și caracterul intempestiv și conținutul setului de măsuri fiscale și bugetare intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comunicatul Consiliului de administrație al BNR mai spune că:

 

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr