La o săptămână după ce Banca Naţională a României (BNR) a organizat cea mai amplă licitaţie repo din ultimii 17 ani, de 16,6 miliarde de lei, băncile împrumută alte 12,3 miliarde de lei la dobânda preferenţială a băncii centrale.
Luni, BNR a organizat o licitaţie repo cu o scadenţă de şapte zile, în valoare de 12,3 miliarde de lei.
Licitaţia a fost anticipată de analişti, în condiţiile în care în această perioadă băncile îşi constituie rezervele minime obligatorii, operaţiuni care reduc lichiditatea din piaţă. Economiştii ING nu anticipează acumularea de noi deficite, având în vedere că se preconizează plăţi ale statului. Ultimele două luni din an sunt caracterizate de un nivel ceva mai ridicat de lichiditate, aceasta fiind perioada în care Ministerul Finanţelor deblochează, în general, plăţi pentru proiectele de investiţii, iar angajatorii încep să plătească bonusuri pentru angajaţi.
În luna octombrie, ROBOR la 3 luni (indicator la care sunt ancorate cele mai multe credite noi de consum în lei) a înregistrat o creştere de 5,3%, la 3,34% pe an, în vreme ce ROBOR la şase luni (indicator în funcţie de care sunt calculate creditele ipotecare noi în lei) a crescut cu 4,1%, la 3,53% pe an.
Recent, analiştii CFA din România şi-au ajustat anticipaţiile privind evoluţia ROBOR la 3 luni peste un an, de la 3,85% luna trecută la 4,16%.