25 martie, 2021

Redresarea activității economice va decelera probabil puternic în semestrul 1 din 2021, după ritmul mult peste așteptări din ultimul trimestrul din 2020, potrivit minutei ședinței de politică monetară a Băncii Naționale a României (BNR), publicată joi.

Economia va încetini „vizibil și în raport cu prognoza precedentă, dar în condițiile unor dinamici anuale superioare celor anticipate anterior”, mai spune documentul BNR.

Totodată, „situația pieței muncii rămâne marcată de mari incertitudini, mai ales pe orizontul mai îndepărtat de timp”, au remarcat membrii membrii Consiliului de administrație al BNR în ședința din 15 martie, evocând „caracterul temporar al măsurilor de sprijin guvernamental, ce pot implica mai târziu restructurări/falimente ale unor firme”.

Riscuri privind costul finanțării deficitului bugetar


Pe de altă parte, „piața financiară internațională rămâne o sursă de riscuri mărite la adresa evoluțiilor interne”.

Așteptările inflaționiste crescute ale investitorilor și temerile legate de politica monetară a Fed (banca centrală a SUA) sunt „de natură să prelungească actualele tensiuni sau să genereze noi episoade de scădere a apetitului global pentru risc, implicit să antreneze importante realocări de portofolii pe plan global, cu potențial impact advers mai ales pe piețele emergente”.

Deși nu o spune explicit, BNR își exprimă astfel preocuparea pentru finanțarea deficitului bugetar, prognozat oficial deja la un nivel ridicat, de  7,16% din PIB.

(Citiți și: „BNR a majorat prognoza de inflație la 3,4% până la sfârșitul anului, pe fondul creșterii tarifelor la energie și a prețurilor combustibililor”)

Totuși, în concluzie, „membrii Consiliului au arătat că economia va crește probabil mai alert în 2021 decât s-a anticipat anterior, datorită redresării ei mult peste așteptări în trimestrul IV 2020, pentru ca în 2022 să revină la o dinamică mai temperată, în condițiile unor ritmuri trimestriale care se intensifică din a doua parte a anului curent – pe fondul progresului vaccinării și al relaxării măsurilor restrictive –, dar rămân inferioare celor din anii pre-pandemie. S-a observat că evoluția face probabilă reinversarea poziției ciclice a economiei chiar din trimestrul III 2021, semnificativ mai devreme decât în proiecția precedentă, dar și o creștere ulterioară lentă a excedentului de cerere agregată”.


Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută; totodată, a hotărât menținerea la 0,75 la sută a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 1,75 la sută a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard). În același timp, Consiliul de administrație al BNR a decis în unanimitate păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

(Descărcați de AICI Minuta şedinţei de politică monetară BNR din 15 martie 2021)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: