Banca Naţională a României îşi doreşte o „cooperare loială” cu Minsiterul Finanţelor Publice, iar aceasta presupuune o consultare prealabilă a băncii centrale atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară şi stabilitatea financiară a ţării, se arată într-o declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
OUG 114 (e vorba de așa numita ”Ordonanță a lăcomiei”), care impune băncilor plata unei taxe pe active în funcţie de nivelul ROBOR, și suprataxarea companiilor din energie si comunicații, va fi analizat pe 7 februarie în cadrul primei şedinţe din acest an a Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială, la care vor participa guvernatorul BNR Mugur Isărescu, dar şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
„Banca Națională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali. În acest context, BNR își dorește, ca și până acum, <<o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri>>. O asemenea colaborare presupune însă o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”, transmite Dan Suciu.
Joi, PSD a cerut BNR să îşi facă datoria şi să apere moneda naţională, afirmând că banca centrală are destule resurse în acest sens.
Vineri, Ministerul Finanţelor a atras atenţia că banca centrală trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar. În plus, ministerul a subliniat că ”Guvernul îşi doreşte o cooperare loială” cu banca centrală.
BNR a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7648 lei. Piața se află într-o etapă în care își caută un nou nivel de echilibru, în condițiile în care este afectată de lipsa de credibilitate indusă de măsurile legislative recente, printre care și OUG 114 / 2018.
„A rezultat o lipsă de credibilitate pentru investitorii care au deţineri în lei şi încep să renunţe la deţinerile în lei, de aici vine presiunea care s-a creat. Leul este până la urmă o monedă convertibilă, se tranzacţionează pe o piaţă largă, nu numai în România, de aceea credibilitatea situaţiei locale este extrem de importantă în setarea aşteptărilor”, a declarat Dan Suciu, citat de Mediafax.
Adrian Vasilescu: Dacă Banca Națională ar vinde valută pentru a apăra leul, așa cum recomandă PSD, dobânzile ar urca, ROBOR s-ar duce peste 5-7%
ROBOR ar putea depăşi 5% dacă BNR ar interveni în piaţă cu scopul de a întări leul, prin vânzarea rezervelor de euro, aşa cum a solicitat PSD, a explicat Adrian Vasilescu, la Antena 3.
“BNR se uită la această recomandare, are 36 de miliarde de euro, și deci așa sună recomandarea de la PSD, cu aceste rezerve să rezolve problema. Cum poate BNR să folosească rezerva în această situația (…) Deci venim cu valută în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi pe piaţa internaţională, vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută (…) Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută în zilele astea când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă, ce s-ar întâmpla? Valută ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7. Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândeşti la consecinţe”, a spus Adrian Vasilescu.