Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra prelungirii până în iunie 2021 a aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR, prin intermediul unei linii repo de 4,5 miliarde de euro, potrivit unui comunicat al BNR.
În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la BCE. În cadrul unei linii repo, „BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții adecvate”, spune comunicatul.
De obicei liniile repo sunt garantate cu titluri de stat, iar în cazul împrumutului de la BCE acestea pot fi românești dar și ale altor guverne bine cotate pe piață.
Acordul a fost încheiat la începutul lunii iunie, și ar fi urmat să să rămână în vigoare până la data de 31 decembrie 2020.
(Citiți și: „BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro”)
Angajarea liniei repo de la BCE face parte dintr-o campanie susținută a BNR de a calma îngrijorările de pe piațele internă și externă privind eventualele crize de lichidități din România, ca și pentru a preîntâmpina eventualele atacuri speculative împotriva leului.
Astfel, BNR a redus de trei ori dobânda de politică monetară de la debutul crizei coronavirus, ajungând la minimul istoric de 1,5% și a anunțat achiziții de titluri de stat românești pe piața secundară .
Stocul BNR de titluri de stat era de aproape 4,4 miliarde de lei, în data de 15 iulie 2020. Media zilnică a acestor operațiuni ridicându-se la 3,7 miliarde de lei în perioada 15 iunie – 15 iulie, abordare care a permis statului să deruleze 12 emisiuni prin care a atras finanțare în valoare de 10 miliarde de lei.
BNR a pompat lichidități în sistemul bancar, dând la rândul său împrumuturi repo, pe baza colateralelor de titluri de stat. „Stocul mediu zilnic” al operațiunilor repo era de 7 miliarde de lei, în perioada 15 mai – 15 iunie, după ce fusese de 13 miliarde de lei în perioada 1 aprilie – 15 mai.