vineri

26 aprilie, 2024

27 iulie, 2021

BNR și Bana Națională a Moldovei

Banca Națională a României (BNR) va conduce un consorțiu de bănci centrale, care va acorda Republicii Moldova asistență privind consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar.

„Activitățile specifice de asistență se referă la:

  • consolidarea cadrului macroprudențial pentru prevenirea acumulării riscurilor sistemice,
  • alinierea cadrului legal al supravegherii sectorului de asigurări și asigurări auto de răspundere civilă la cerințele acquis-ului UE,
  • elaborarea unui nou cadru legal pentru consolidarea supravegherii organizațiilor de creditare nebancară,
  • revizuirea și îmbunătățirea reglementărilor interne privind monitorizarea infrastructurilor pieței financiare și a plăților precum și
  • pregătirea pentru aderarea la SEPA (Single Euro Payments Area)”, spune un comunicat al BNR emis marți.

Proiect în agenda de asociere la UE


Proiectul de asistență vizează „sprijinirea Republicii Moldova în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere dintre Uniunea Europeană și Moldova/Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și Agenda de Asociere, prin consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”.

Acum șase ani, Republica Moldova a fost zguduită de scandalul dispariției unui miliarde de dolari din bănci.

(Citiți și: „Banca Mondială: Auditul băncilor moldovenești întârzie nejustificat. Furtul ar putea fi mai mare de un miliard de dolari”)

Consorțiul este format din BNR în calitate de lider de proiect, Banca Centrală a Regatului Țărilor de Jos și Banca Lituaniei –  parteneri juniori în consorțiu, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România.  Managementul administrativ și financiar al acestuia va fi asigurat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Consorțiul a câștigat procesul de selecție pentru proiectul de twinning „Strengthening supervision, corporate governance and risk management in the financial sector”, finanțat de de Uniunea Europeană în cadrul programului EU4Moldova.


Proiectul se va derula pe o perioadă de 24 de luni și se adresează Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare din Republica Moldova.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: