marți

19 martie, 2024

29 iulie, 2016

bnrAtribuțiile lui Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive, a anunțat vineri BNR, după ce viceguvernatorul a fost reținut de DNA pentru trafic de influență. Bogdan Olteanu, spun procurorii, ar fi cerut și primit în 2008 un milion de euro cash pentru a face demersuri privind numirea lui Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Comunicatul BNR:

În legătură cu reținerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Națională a României precizează că ancheta Direcției Naționale Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție vizează activitatea acestuia desfășurată înainte de încredințarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA.


BNR menționează că activitatea instituției se desfășoară normal, atribuțiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalți membri ai conducerii executive

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut joi noaptea de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru trafic de influență în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, a anunțat vineri dimineața DNA.

În același dosar ar fi vizat și Călin Popescu Tăriceanu.

Comunicatul DNA privind reținerea lui Bogdan Olteanu:


În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Informații despre acest dosar au apărut pe surse încă de joi, când Vîntu a fost scos din spitalul penitenciarului Rahova și dus la sediul central al DNA unde a fost audiat mai mult de trei ore.

Potrivit respectivelor informații pe surse, în dosar ar fi implicat și Călin Popescu Tăriceanu, premierul care l-a numit pe jurnalistul Liviu Mihaiu pe postul de guvernator al Deltei Dunării și care ar fi primit și el un milion de euro, în același scop.

În total, mita dată pentru numirea lui Mihaiu ar fi fost, potrivit surselor, de 2 milioane de euro.

Călin Popescu Tăriceanu este senator și pentru eventuala sa anchetare este nevoie de avizul Senatului, potrivit Constituției și Legii privind responsabilitatea ministerială.

DNA nu a înaintat încă o cerere de ridicare a imunității, iar Parlamentul este în vacanță.

Liviu Mihaiu era jurnalist la Academia Cațavencu și șef în trustul de presă Realitatea deținut atunci de Vîntu, și activa în câteva organizații nonguvernamentale, inclusiv de protecție a mediului, înființate de grupul de la Academia Cațavencu.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR din 2009

bogdan olteanuBogdan Olteanu (45 de ani), absolvent al Facultății de Drept din București, a avut o ascensiune politică rapidă, fiind un apropiat al fostului lider al PNL Călin Popescu Tăriceanu. De altfel, în 2003, Tăriceanu a devenit nașul de cununie al lui Olteanu.

Bogdan Olteanu a fost consilierul lui Tăriceanu la sfârșitul anilor 90, atunci când liderul ALDE de acum era ministru al Industriei. A ajuns în această funcție în 1997, imediat după terminarea facultății.

În 2004, el a fost ales deputat pe listele Alianței DA (PNL și PD), iar în 2006, după demisia lui Adrian Năstase, devenit cel mai tânăr președinte al Camerei Deputaților.

Între 2004 și 2006 a deținut funcția de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul.

Până în anul 2005, Bogdan Olteanu a deținut 50% din capitalul social al societății de consultanță Gorghiu & Asociații.

Din octombrie 2009 este membru al Consiliului de Administraţie şi viceguvernator al Băncii Naţionale a României. A fost votat de Parlament pentru CA al băncii centrale la porpunerea PNL.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: