vineri

26 aprilie, 2024

27 martie, 2020

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis vineri, în ședință de urgență, câteva noi măsuri „în vederea concentrării resurselor către finanțarea populației și a firmelor, a reducerii impactului (epidemiei) asupra situațiilor financiare sau asupra activității operaționale a instituțiilor de credit”.

, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, în ședință de urgență, a analizat o serie de măsuri relevante din perspectiva rezoluției bancare, în contextul efectelor economice ale pandemiei cu COVID 19 și al altor hotărâri privind funcționarea sistemului bancar.

Administratorii BNR au hotărât următoarele, potrivit unui comunicat al băncii:

  • Amânarea cu 3 luni, cu posibilitate de prelungire până la 6 luni, a termenului de colectare a contribuțiilor anuale la fondul de rezoluție bancară pentru anul 2020.
  • Amânarea termenelor de raportare a unor informații aferente planificării rezoluției, în linie cu abordarea comunicată de Autoritatea Bancară Europeană.
  • Corelarea termenelor și condițiilor privind cerințele de fonduri proprii și datorii eligibile (MREL) cu deciziile Comitetului de Supraveghere din 20 martie 2020.

Fondul de rezoluție bancară (restructurarea băncilor aflate în dificultate) se alimentează din contribuții anuale ale instituțiilor de credit, al căror nivel este stabilit de Banca Națională a României astfel încât nivelul țintă al resurselor disponibile ale acestuia de 1 % din suma depozitelor acoperite ale tuturor instituțiilor de credit autorizate pe teritoriul României să fie atins până cel târziu la 31 decembrie 2024.

În cazul în care resursele financiare disponibile ale fondului de rezoluție bancară nu sunt suficiente pentru a acoperi pierderile, costurile sau alte cheltuieli ocazionate de utilizarea sa, fiecare instituţie de credit plăteşte o contribuţie extraordinară, stabilită de către Banca Națională a României.

Nivelul contribuțiilor anuale și extraordinare la fondul de rezoluție bancară se stabilește de Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate națională de rezoluție

 


 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: