joi

28 martie, 2024

7 aprilie, 2021

Banca Națională a României (BNR) a reluat în martie achizițiile de titluri de stat de pe piața secundară, cumpărând obligațiuni în valoare de 112,7 milioane de lei, potrivit datelor publicate de banca centrală.

Mișcarea vine după o pauză de jumătate de ani. În urma achizițiilor din martie, valoarea stocului de titluri de stat deținut de BNR se ridică la 5,4 miliarde de lei.

BNR a anunțat, în premieră, achiziția de titluri de stat de pe piața secundară în urma izbucnirii pandemiei de COVID-19. Primele obligațiuni au ajuns în bilanțurile în aprilie 2020, volumul de atunci fiind de 1,9 miliarde de lei, cel mai ridicat de până acum.


Reluarea achizițiilor de titluri de stat de pe piața secundară vine în contextul în care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a întâmpinat o serie de dificultăți, începând cu sfârșitul lunii februarie, în privința licitațiilor de titluri de stat, instrumente prin care este finanțat deficitul bugetar și datoria publică a României.

Astfel, la ultima licitație din februarie, când statul spera să obțină 500 de milioane de lei, randamentele solicitate de investitori au fost peste nivelul considerat acceptabil de Finanțe, toate ofertele (de altfel puține, de doar 313 milioane de lei) au fost refuzate.

A doua licitație din luna martie a decurs similar, statul nereușind să atragă cele 400 de milioane de lei vizate în prospect. La fel s-a încheiat și licitația din 22 martie, potrivit datelor BNR, consultate de CursDeGuvernare.ro.

În luna martie, statul și-a propus să atragă finanțări în valoare de circa 4,8 miliarde de lei. Licitațiile menționate mai sus au fost doar parțial compensate, așa încât la sfârșitul lunii ținta a fost ratată cu circa 737,6 milioane de lei. În principiu, acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă, având în vedere că în luna februarie, costurile de finanțare extrem de scăzute au determinat MFP să împrumute cu peste șase miliarde de lei mai mult decât nivelul anunțat inițial.


MFP are un program indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2021 de 85 – 87 miliarde de lei de pe piața internă, respectiv de 7 – 7,4 miliarde. euro prin emisiuni de euroobligațiuni în cadrul Programului MTN.

La sfârșitul anului trecut, Florin Cîțu, pe atunci ministru de Finanțe, declara că politica fiscală ”și-a făcut treaba” în contextul pandemiei, însă ”banca centrală nu și-a atins ținta pentru cumpărarea de titluri de stat”, iar dobânda de politică monetară este încă ridicată.

Consiliul de administrație al BNR a decis la ședința de politică monetară de la jumătatea lunii trecute menținerea ratei dobânzii-cheie la nivelul de 1,25% pe an. Pe de altă parte, prognoza de inflație a fost majorată la 3,5% până la sfârșitul acestui an, în creștere cu 0,9 puncte procentuale față de estimarea de la sfârșitul lui 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: