marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 august, 2012

Banca Naţională a României (BNR) a împrumuta luni 10 bănci comerciale cu 6 miliarde lei, pentru o săptămână, însă cererea a fost de peste 2,5 ori mai mare, de 15,1 miliarde lei, relatează Mediafax.

BNR a anunţat luni că va acorda băncilor comerciale cel mult 6 miliarde lei, aceasta fiind prima plafonare începând cu luna noiembrie 2008 a sumei cu care banca centrală împrumută instituţiile de credit prin operaţiuni repo.

Banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală.


Potrivit dealerilor, suma de 15,15 miliarde lei se datorează şi supralicitării de către unele bănci ca în urma alocării pro-rata instituţiile să primească mai mulţi bani.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an.

De regulă, banca centrală anunţa doar că are loc o licitaţie repo, iar băncile transmiteau ordinele de subscriere pentru sumele pe care le vizează şi activele cu care garantează. Sumele sunt împrumutate pe termen de o săptămână.

Săptămâna trecută, BNR a împrumutat luni opt bănci comerciale cu 12,07 miliarde lei ( 2,6 miliarde euro).


Sumele împrumutate şi numărul de bănci au crescut vizibil în luna iunie, după ce BNR a majorat la finele lunii mai de la trei la cinci numărul de emisiuni de tiluri de stat pe care o bancă le poate utiliza drept garanţii în cadrul unei operaţiuni de piaţă monetară. O sumă record, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro), a fost împrumutată la 25 iunie, de 11 bănci.

Începând cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat săptămânal câte o licitaţie repo.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o săptămână se plasau la 4,84 – 5,33% pe an. După operaţiunea repo, acestea au urcat la 5,2 – 5,7%.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: