Banca Națională a României (BNR) a cumpărat în iunie titluri de stat de circa 533,1 milioane de lei de pe piața secundară, reiese din datele oficiale publicate de instituție în buletinul lunar.
În aprilie, când a fost lansată operațiunea de relaxare monetară cu scopul degrevării bilanțurilor băncilor, BNR a achiziționat titluri de stat în valoare de 1,8 miliarde de lei, iar în mai de 1,6 miliarde de lei.
Astfel, stocul de titluri de stat al BNR se ridică în prezent la circa 4 miliarde de lei. Analiștii se așteaptă ca volumul de obligațiuni achiziționat de BNR în această perioadă să nu fie foarte ridicat, operațiunile de acest tip fiind folosite de banca centrală în principal pentru a asigura lichiditate în sistemul bancar.
În același scop, BNR a continuat operațiunile repo (prin care băncile pot luat lichiditate la dobânda de politică monetară prin garantarea cu titlurile de stat din portofoliu), însă volumul acestora s-a redus. Astfel, media zilnică a stocului operațiunilor repo a fost de circa 5 miliarde de lei, față de aproape nouă cu o lună înainte, respectiv 13,6 miliarde de lei în aprilie.
Pentru combaterea efectelor pandemiei, banca centrală a redus dobânda cheie de politică monetară la 1,75% la finele lunii mai și a intervenit în piață prin furnizarea de lichidități către bănci prin operațiuni repo bilaterale și achiziții de titluri de stat.
La jumătatea lunii iunie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu preciza că intervențiile băncii centrale au dus la o scădere a dobânzilor din piață, dar acestea se mențin în continuare peste cele din regiune din cauza situației economice și financiare cu care se confruntă România.
”Asigurarea lichidității necesare finanțării economiei reale și a cheltuielilor publice a rămas preocuparea majoră”, a declarat Mugur Isărescu.
Necesarul de lichiditate din sistemul bancar a crescut semnificativ în ultimele luni, ca urmare a efectelor pandemiei și a măsurilor adoptate de autorități pentru combaterea acestora, printre care acordarea posibilității debitorilor de a amâna plata ratelor. În plus, o parte însemnată a resurselor sistemului bancar au fost atrase de stat, a cărui necesar de finanțare a crescut considerabil în acest an. Expunerea sistemului bancar pe datoria publică este una dintre cele mai ridicate din UE, de circa 20-22% potrivit celor mai recente date.