vineri

29 martie, 2024

6 mai, 2018

Europa este decisă să controleze strict investițiile străine provenite din afara Uniunii, semn că este tot mai îngrijorată de eforturile Chinei de a deveni o putere globală dominantă, scrie Bloomberg.

Potrivit acestei publicații, guvernele a 15 din cele 28 de state membre susțin, activ sau tacit, draftul legislației care propune monitorizarea investițiilor venite din afara blocului comunitar. Propunerea urmează să fie discutată în Parlamentul European.


Proiectul propune înființarea unei baze de date cu investițiilor de până acum și a unui mecanism de alertă privind viitoarele achiziții. Va rămâne la latitudinea guvernelor naționale puterea finală referitoare la aprobarea unor acorduri.

(Citiți și: ”Consiliul European pentru Relaţii Externe: China și-a intensificat relațiile cu statele ECE, iar pentru atingerea intereselor sale, ignoră adesea normele comunitare”)

Comisia pentru comerț internațional din cadrul Parlamentului European intenționează să voteze amendamente mult mai dure decât cele prevăzute acum în proiect, urmând ca statele UE să decidă dacă le vor accepta sau nu.

Cum a cumpărat China o parte din Europa când toată lumea privea în altă parte

În ultimii 10 ani, China a investit în UE cel puțin 318 miliarde de dolari, conform unor calcule realizate de Bloomberg, pentru a cumpăra de la  infrastructură esențială și până la companii high-tech. Mult peste ce a achiziționat în SUA, în aceeași perioadă.


După ce SUA, Japonia și Australia au adoptat programe riguroase de monitorizare și mecanisme prin care bloca anumite investiții, Europa riscă să devină „buticul de ultimă instanță” pentru cei în căutare de tehnologii avansate, avertiza Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR), într-un raport din decembrie.


Ambițiile globale ale Chinei, inclusiv eforturile acesteia de a domina în domeniul Inteligenței Artificiale, au provocat consternare la Berlin și Paris: cancelarul Angela Merkel și președintele Emmanuel Macron au făcut din creșterea Chinei o prioritate a politicilor lor.

Chiar și statele europene mai sceptice în mod tradițional față de abordările politice la nivel comunitar acordă atenție subiectului.

Ungaria, de exemplu, este gata să dezbată proiectul de monitorizare a investițiilor, cât timp nu vor rezulta standarde diferite în rândul membrilor UE, a declarat Gergely Gulyas, vicepreședinte Fidesz, într-un interviu.

„Dacă va exista o politică comună privind China, suntem gata să facem parte din ea”, a spus oficialul maghiar, citat de Bloomberg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: