17 decembrie, 2017

China a devenit din ce în ce mai „prezentă” şi „influentă” în spaţiul Uniunii Europene, intensificându-și relaţiile în principal cu ţări central şi est-europene, concentrându-se pe atingerea intereselor adesea prin ignorarea normelor comunitare, relevă un raport al Institutului numit Consiliul European pentru Relaţii Externe (ECFR).

„Începând din anul 2009, când a fost elaborat primul raport de evaluare, China a devenit din ce în ce mai prezentă şi influentă în Europa. Nu mai este vorba doar de surplusul comercial masiv; este vorba şi de investiţii, credite, putere financiară, în cadrul diplomaţiei publice a Chinei. Ceea ce nu s-a schimbat este asimetria pretinsă de China în calitatea de economie în cursul dezvoltării (…). Iar acest lucru explică interesul din ce în ce mai mare pentru reciprocitate din partea europenilor”, arată un raport elaborat de Institutul ECFR și prezentat de Mediafax.

„China practică o abordare selectivă în relaţiile cu Uniunea Europeană, concentrându-se pe propriile interese directe şi formulând propuneri care frecvent încalcă normele UE.


China a intensificat eforturile de consolidare a relaţiilor bilaterale cu statele Uniunii Europene, punând un accent special pe zone aflate la periferia Europei.

China organizează propriul summit cu naţiunile central şi est-europene, Reuniunea 16+1, şi a profitat de oportunitatea crizei din zona euro pentru a opera achiziţii masive în sudul Europei. În mod fascinant, ofertele Chinei nu diferă foarte mult de cele adresate ţărilor din Africa şi altor naţiunile aflate în cursul dezvoltării: o serie de proiecte care încurajează competiţia între beneficiari, împrumuturi în condiţii comerciale şi insistenţa puternică privind acorduri şi comunicate identice”, subliniază François Godement şi Abigaël Vasselier, coordonatorii raportului Consiliul European pentru Relaţii Externe.

„China este acum în interiorul Europei. Diplomaţia sa de putere moderată se axează pe mesaje repetitive şi pozitive. Unii lideri europeni sunt foarte interesaţi de noile oportunităţi, în timp ce multe companii, grupuri media şi universităţi încearcă să obţină garanţii privind accesul pe piaţa chineză. (…)

Uniunea Europeană are experienţa relaţiilor dificile, uneori inexistente. Lipsesc noile acorduri, chiar şi cele în domeniile comerciale şi economice, principalele interese ale Europei. Agenda 2020 pentru cooperarea politică şi în domeniul securităţii cu Beijingul este îndeplinită doar la nivel minimal, domeniile acoperite cel mai slab fiind drepturile omului şi asistenţa umanitară. Aceste deficienţe se explică şi prin comportamentul oportunist al multor, dacă nu al tuturor, statelor membre”, subliniază ECFR.

Investiţiile Chinei în Europa – sursă de preocupare


„Investiţiile din China sunt atât dorite, dar reprezintă şi o sursă de preocupare. (…) Temerile sunt generate de securitate şi de creşterea influenţei Chinei, pe fondul lipsei angajamentelor Chinei la nivel european. (…) Dat fiind că este dificil să se anticipeze care vor fi domeniile sensibile în viitor, este important ca UE să îşi aroge libertatea de a putea acţiona, în cadrul actualelor reglementări, în autonomie totală şi chiar într-un anumit grad de impredictibilitate”, subliniază raportul. „Comisia Europeană va putea efectua activităţi de monitorizare în domeniile «securităţii şi ordinii publice, în cazul în care o investiţie străină directă ar putea afecta proiecte sau programe de interes UE». (…) Aceste activităţi de monitorizare includ «infrastructura esenţială, tehnologiile esenţiale şi investiţiile strategice». Şi există obligaţia ca statele membre să informeze Comisia Europeană despre propriile acţiuni de monitorizare”, subliniază raportul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: