10 aprilie, 2018

Economiști, politicieni și lideri ai mediului de afaceri ridică, cu toții, ode computerelor, inteligenței artificiale și roboților. Dar revoluționează acestea economia cu adevărat? Întrebarea a fost pusă de Roger Josefsson, economist suedez, iar răspunsul este preluat de Bloomberg.

Roger Josefsson, analist al companiei Macrobond, consideră că nu există o dovadă clară a unui impuls al productivității generat de robotică, vorbind de un așa numit ”paradox al productivității moderne”.

Lipsa unei creșteri substanțiale de productivitate în ultimii 10- 15 ani este un subiect aprins de dezbateri. Creșterea investițiilor a fost puternic concentrată în câteva domenii, în timp ce productivitatea muncii – factorul determinant al profiturilor și al salariilor – a crescut în acest interval de timp destul de puțin.


Robert Solow, unul dintre fondatorii teoriei creșterii, a fost unul dintre primii care a observat: ”Poți vedea peste tot semne ale erei computerelor, mai puțin în statistică”.

Roger Josefsson s-a întrebat: Nu ar trebui să crească cel puțin investițiile în tehnologii sau personal în sectoarele relevante? ”Săpând” în baza de date europene KLEMS și în cea a Boardului Conferinței Total Economy, economistul suedez a găsit mai multe paradoxuri.

De exemplu: numărul roboților industriali crește foarte rapid, dar statisticile privind expedierile, un bun indicator al investițiilor, arată doar îmbunătățiri minore. Contribuția muncii la creșterea producției este, de asemenea, mai mult sau mai puțin aceeași cu cea înregistrată anterior crizei financiare.

Un alt motiv de îngrijorare: contribuția activelor tehnologiei informației și comunicațiilor la creșterea PIB, chiar mai rău, la productivitatea totală a factorilor (de exemplu, din inovare), este în scădere.


”Sincer, majoritatea îmbunătățirilor în creșterea valorii adăugate par a fi pur ciclice”, spue Roger Josefsson, care găsește totuși motive de optimism.

Sectoarele care beneficiază de roboți, AI, învățarea automată și alte tehnologii „fierbinți” sunt sectorul en-gros, comerțul cu amănuntul și serviciile de agrement. Aici, productivitatea totală a factorilor se dezvoltă de fapt destul de bine.

Acestea sunt însă excepții într-un set de cifre de altfel deprimant. ”Data viitoare când mai auziți economiști vorbind despre impulsul pe care roboții o să îl dea unei industrii sau alteia, puneți-i să vă arate cifre. Apoi, vă rog, trimiteți-mi și mie aceste cifre pentru că vreau să le aflu și eu”, afirmă Roger Josefsson într-un material video publicat de EFN.se, site de știri economice din Suedia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: