sâmbătă

20 aprilie, 2024

28 septembrie, 2017

Majorarea consistentă a salariilor din statele Europei Centrale și de Est nu îi deranjează încă pe investitori, scrie Bloomberg, în pofida faptului că productivitatea crește mult mai lent. Îi îngrijorează însă motivul acestor evoluții ale costurilor cu personalul – absența forței de muncă.

Explicația indiferenței față de accelerarea creșterii costurilor cu forța de muncă? Există încă o „rezervă de productivitate” provenită din perioada tranziției de la comunism, interval în care productivitatea a crescut mult mai repede decât salariile.

În primii ani de tranziție după căderea comunismului, productivitatea a crescut mai repede decât veniturile și acest raport este încă avantajos.


Costurile medii ale forței de muncă în cele 10 state membre din Europa Centrală și de Est resprezentau aproximativ un sfert din cele înregistrate în Germania, la sfârșitul anului 2016.

De cealaltă parte, productivitatea medie reprezenta două treimi din cea obținută de ce mai mare economie a Europei, potrivit calculelor efectuate de Bloomberg pe baza datelor Eurostat.

„Există o rezervă de productivitate în Europa de Est care justifică majorarea salariilor”, a declarat Bela Galgoczy, economist la Institutul European al Sindicatelor (European Trade Union Institute – ETUI).


Aceasta poate explica de ce investitorii se tem de creșterea salariilor și mai mult de motivele din spatele acestor majorări – deficitul de forță de muncă produs de migrația spre vestul Uniunii, unde remunerațiile sunt mult mai mari.

În Ungaria, un raport din luna aprilie consemna că trei sferturi din investitorii germani era nemulțumiți de lipsa muncitorilor calificați.

Salariul minim a crescut cu 15 puncte procentuale în acest an, dar numai un sfert din cei 230 de executivi intervievați se declarau deranjați de acest lucru.

Rețeaua de supermarketuri Lidl a crescut, în medie, cu o treime salariile angajaților săi, de la începutul anului 2016, iar  McDonald’s le oferă unora dintre lucrători cazare gratuită.

Boomul salariilor este o provocare pentru economiile din Europa Centrală și de Est, bazate pe mâna de lucru ieftină, dar companiile străine sunt de părere că încă merită să faci investiții în aceste state.

JPMorgan Chase & Co, de exemplu, va angaja în Polonia „câteva mii” de persoane pentrui „locuri de muncă bine plătite”, precum gestionarea riscurilor, a anunțat luna aceasta vicepremierul polonez Mateusz Morawiecki.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: