Prețul grâului încărcat în porturile Mării Negre a scăzut vineri cu 1,8% față de săptămâna precedentă, la 162 de dolari pe tonă, din cauza recoltelor record ce sunt așteptate în Rusia și România, a anunțat Dmitry Rylko, director general al Ikar, citat de Bloomberg.
De asemenea, în Ucraina se estimează pentru acest an a treia cea mai bogată recoltă de la destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991, potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA.
„Ucraina, România și Rusia au toate o producție colosală de grâu, pe care trebuie să o vindem. În mod regulat, Rusia apare câștigătoare a licitațiilor din Egipt, cel mai mare cumpărător de grâu din lume, deoarece prețul lor este mai scăzut”, a explicat Dmitry Rylko.
Prețul grâului din Ucraina a scăzut săptămâna trecută cu 2,7%, la 160,5 dolari pe tonă, susțin analiștii de la UkrAgroConsult.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, recolta românească de grâu este estimată la 8,2 milioane de tone în luna iulie, în creștere cu 0,1 milioane de tone față de luna precedentă.
O astfel de producție înseamnă un record istoric absolut pentru agricultura românească și un plus de 3,7% față de recolta raportată oficial sezonul trecut.
Rezultatele din 2016 vor consolida poziția a cincea a României în topul celor mai mari producători de grâu din Uniunea Europeană, după Franța, Germania, Marea Britanie și Polonia.