sâmbătă

20 aprilie, 2024

20 iunie, 2016

PutinVladimir Putin ia în considerare vânzarea către investitori din China și din India de acțiuni ale uneia dintre ”bijuteriie coroanei”, în tentativa de a-și respecta, afirmă Bloomberg, angajamentele de menținere pe linia de plutire a economiei ruse, cu doi ani înainte de alegerile care îi vor decide viitorul în politică.

Rusia caută cumpărători pentru 19,5% din cțiunile companiei de stat Rosneft și înclină pentru o înțelegere cu mari jucători din cele două piețe care conduc în topul cererii globale de energie, declară pentru Bloomberg două surse familiarizate cu strategiile economice ale Kremlinului. Oficiali din Moscova se așteaptă ca în urma vânzării acestui pachet de acțiuni statul să încaseze 11 miliarde de dolari- un record în materie de privatizare pentru Rusia.

Dacă va reuși să aducă două dintre cele mai mari economii din Asia alături de Rosneft, care extrage mai mult țiței decât Exxon Mobil Corp., Vladimir Putin ar putea să acopere deficitul bugetar al țării și să își întărească poziția geopolitică într-o perioadă în care, din cauza conflictelor pe care le alimentează în Ucraina și în Siria, relațiile Rusiei cu SUA și cu UE sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii zeci de ani.


Vânzarea celor 19,5% din acțiunile Rosneft ar fi similară cu cea în care compania londoneză BP Plc a cumpărat aproape de 20% din acțiunile scoase pe piață în 2013, cu un an înainte ca Putin să decidă susținerea mișcărilor separatiste din Ucraina și anexarea Peninsulei Crimeea.

China și India au exprimat interes public în achiziționarea de acțiuni Rosneft, situație în care și-ar asigura prezența în interiorul celui mai mare exportator mondial de energie, însă niciuna dintre acestea nu a anunțat dacă ia în considerare o participare comună la procesul de achiziție. Ministrul indian al Energiei, Dharmendra Pradhan, a afirmat însă vineri că nu exclude o asemenea variantă.

”India și China nu sunt rivali”, a afirmat Pradhan într-un interviu oferit cu ocazia participării la forumul economic dre la SWt. Petersburg, precizând că Oil & Natural Gas Corp. Din India și China National Petroleum Corp. Derulează deja alte proiecte comune, iar o extindere a colaborării ”ar fi un lucru bun”.
Acțiunile Rosneft din Londra au crescut vineri cu 5,3%, valoarea de piață a companiei ajungând la 52,8 miliarde dolri. Acțiunile Rosneft au crescut cu peste 43% în 2016.

rosneft
Evoluția acțiunilor Rosneft

Strategia energetică a Rusiei a început să se încline către Asia după ce sancțiunile impuse după criza din Ucraina au blocat accesul la finanțare al Rosneft, iar cererea din Europa a devenit mai slabă pe fondul prăbușirii prețului mondial al țițeiului. Principla preocupare a Moscovei a fost până acum creșterea exporturilor de țiței și gaze către China, care a devenit în ultima perioadă principala piață și principalul finanțator al Rosneft.


China National Petroleum Corp., cu sediul în Beijing, a anunțat în aprilie că studiază posibilitatea paarticipării la privatizarea Rosneft, fără a oferi detalii. China a acordat Rosneft și altor companii rusești din energie împrumuturi și plăți pentru furnizarea de energie în valoare de peste 100 miliarde dolari în ultimii 10 ani.

Exportul de țiței al Rusiei în India se află la cote minime, însă lucrurile par să se schimbe odată ce țara ia locul Chinei de principal motor de creștere economică. Agenția Internațională pentru Energie consideră că India, economia care înregistrează cea mai mare creștere economică la nivel global, va ajunge să consume 4,2 milioane de barili de țiței pe zi, întrecând Japonia. Până în 2040, afirmă IEA, nevoile de consum ale Indiei vor ajunge la 6 milioane de barili zilnic, mult peste cele 4,8 milioane de barili necesari în China.

Luna trecută, cea mai mare companie petrolieră din India, ONGC, a acceptat să plătească Rosneft 1,27 miliarde dolari pentru 15% din acțiunile Vancor, unul dintre cele mai mari câmpuri petroliere care vor intra în viitor în exploatare în Rusia.

Iar vineri, la St. Petersburg, Rosneft a încuviințat vânzarea altor 23,9% din Vancor către alte 3 companii indiene- Oil India Ltd., Indian Oil Corp. și Bharat PetroResources Ltd. Termenii acordului nu au fost făcuți public, dar două persoane implicate în tranzacție au apreciat achiziția la 2,02 miliarde dolari, același preț pe acțiune plătit și de ONGC.

Președintele Rosneft, Andrey Belousov, care este și consilier al președintelui Vladimir Putin, a anunțat în luna mai că Rusia ar prefera să vândă către 2 parteneri strategici acțiuni Rosneft, fără să ofere alte detalii. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a anunțat într-un interviu oferit în localitatea St. Petersburg că Rusia apreciază interesul semnalat atât de China cât și de India, fără să ofere indicații dacă un acord comun poate fi realizat.

Complicații generate de sancțiunile internaționale impuse Rusiei ar putea întârzia tranzacția, lăsând guvernului rus control deplin asupra companiei până anul viitor, afirmă unul dintre strategii economici de la Moscova. Un altul transmite Reuters că este luată în calcul inclusiv vânzarea de acțiuni către populație.

În orice caz, transmite Bloomberg, ministrul rus al Economiei, Alexei Ulyukayev, a anunțat vineri că se așteaptă ca tranzacția cu acțiuni Rosneft să se producă anul acesta, în concordanță cu mesajul transmis de Vladimir Putin în aprilie. ”Ne trebuie banii”, transmitea Vladimir Putin cu 2 luni în urmă, anunțând că dorește să finlizeze afacerea imediat ce poate fi găsit un adevărat partener strategic, nu un ”zgârcit”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: