miercuri

17 aprilie, 2024

30 septembrie, 2019

Deși este ușor de găsit ”vinovat” pentru evoluția slabă a monedelor din regiune, euro nu este singura cauza a deprecierilor principalelor valute din Europa Centrală și de Est (ECE), notează Bloomberg.

De la alegeri și hotărâri ale instanțelor europene și până la cheltuieli guvernamentale sau decizii de politică monetară, ”războaiele” domestice sunt cele care au plasat forintul maghiar, zlotul polonez, coroana cehă și leul românesc pe lista monedelor cu cea mai slabă evoluție în această lună, în rândul piețelor emergente.

Zlotul polonez


Zlotul polonez se află sub presiune, pe fondul unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene pe tema posibilei convertiri a creditelor în franci elvețieni la curs istoric. Cel mai pesimist scenariu, care ar obliga băncile să convertească împrumuturile la cursul din 2008, ar aduce pierderi de patru ori mai mari decât profitul sistemului bancar polonez de anul trecut.

Investitorii mai urmăresc și evoluția inflației, în accelerare, precum și rezultatul alegerilor generale de luna viitoare.

Forintul maghiar

Forintul maghiar a consemnat cea mai slabă evoluție din ECE în această lună, coborând la niveluri minime record față de euro. O schimbare de direcție a băncii centrale de la Budapesta și o acumulare a pozițiilor speculative împotriva forintului au contribuit la această evoluție, notează presa internațională.


În plus, soldul net al contului curent, care a intrat pe deficit, a înrăutățit perspectivele.

Creșterea lichidității din piață, în urma deciziei băncii centrale de a relaxa politica monetară, precum și ”balanța externă delicată a Ungariei și presiunea de depreciere asupra euro” vor menține presiune pe forint, potrivit strategilor de la Citigroup.

Coroana cehă

Coroana a avut o evoluție ceva mai bună în septembrie, însă continuă să fie privită drept fragilă de către investitori.

Banca centrală de la Praga a decis menținerea dobânzii cheie de politică monetară la 2% pe an, guvernatorul precizând că discuțiile din Consiliul de Administrație au fost dificile. Consumul puternic, creșterea prețurilor imobiliare și un curs slab de schimb al coroanei față de euro țin inflația mult peste țintă, dar industria începe să se resimtă, ca urmare a încetinirii marilor economii europene.

Coroana s-ar putea aprecia, potrivit analiștilor Erste, dacă banca centrală va avea parte de condițiile necesare unei înăspriri a politicii monetare.

Leul românesc

Leul s-a depreciat cu 0,5% față de euro în această lună, cu toate că este singura valută din regiune care are un regim de flotare controlată, notează Bloomberg.

Deficitele gemene, criza guvernamentală și ratarea țintei de inflație indică presiuni asupra monedei locale.

”Leul rămâne una dintre cele mai supraevaluate monede din ECE și această slăbire graduală a sa nu va elimina supraevaluarea”, consideră Dan Bucșa, analist la UniCredit. În opinia sa, cursul se va situa în intervalul 4,8-4,9 în primul trimestru al anului viitor. ”Banca centrală ar putea fi nevoită să folosească din rezerve pentru a apăra leul anul viitor, în situația în care apetitul pentru

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: