fbpx

La obiect

Inflația anuală a urcat la 3,75% – influențe negative conjuncturale pe toată linia

Inflația anuală a urcat la 3,75% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna aprilie 2021 cu 0,53% iar efectul de… Mai mult

11.06.2021

La obiect

Falanga noastră din Bruxelles. Incredibil de slaba reprezentare a României în instituțiile UE

„Nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte… Mai mult

09.06.2021

Analiză

Joe Biden vine în Europa – lunga listă a defectelor de reparat în relația transatlantică

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, începe miercuri, în Europa, primul său turneu în străinătate – o săptămână plină, cu vizite în Marea Britanie,… Mai mult

09.06.2021

La obiect

Deficitul comercial trece de 7 Miliarde de euro (3% din PIB) după doar 4 luni din an. Peste un miliard deficit vine numai din alimente

Deficitul comercial pe aprilie 2021 s-a redus la 1,73 miliarde euro, potrivit datelor comunicate de INS. Semnificativ sub valoarea record din luna precedentă (2,25 miliarde… Mai mult

09.06.2021

Bloomberg: Instabilitatea politică din România sperie investitorii

de Sorin Negoiţă 3.12.2012

România are nevoie ca alegerile parlamentare din această săptămână să pună capăt războiului politic dintre liderii ţării, sau riscă să se confrunte cu declinul monedei, obligaţiunilor şi investiţiilor, au declarat directori de companii şi analişti consultaţi de Bloomberg și citați de MEDIAFAX.

România, ţara cu cei mai mulţi premieri începând din 1990 în rândul statelor membre UE, a fost condusă în acest an de trei guverne, întârziind planuri de a consolida economia şi justiţia. Investiţiile străine directe au scăzut puternic, la 1,1 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, de la nivelul record de 9,5 miliarde de euro în 2008, iar leul se situează aproape de minimul istoric.

“Avem nevoie de un guvern care să pună în aplicare lucrurile pe care le promite. Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influenţează negativ mediul de afaceri”, a declarat Steven van Groningen, şef al diviziei din România a Raiffeisen Bank International.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta sunt prinşi într-o luptă pentru putere care a condus la prăbuşirea unui guvern în martie şi la un vot de demitere a preşedintelui. Din cauza acestui conflict, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi-a exprimat îngrijorarea că România înregistrează un recul democratic, scrie Bloomberg.

Încrederea investitorilor a scăzut, alimentând majorarea costurilor de împrumut şi împingând leul la un minim record de 4,652 lei pe euro la începutul lunii august. Volatilitatea a determinat Banca Naţională a României să oprească o serie de reduceri de dobândă, al căror scop era stimularea economiei.

Costul asigurării datoriei pe cinci ani a României împotriva riscului de neplată (default) prin contracte credit Default Swaps a urcat la 2,28%, de la 2,06% la mijlocul lunii octombrie, minimul ultimilor doi ani.

“Nu cred că actuala coaliţie de guvernare este conştientă de pericolele cu care se confruntă. (Incertitudinea, n.r.) afectează investiţiile străine, întrucât companiile devin foarte suspicioase privind prezenţa într-o ţară în care nu ştiu la ce să se aştepte”, a declarat Michael Taylor, analist la Oxford Analytica.

Scepticismul privind capacitatea Guvernului de a-şi respecta promisiunile agravează temerile legate de înrăutăţirea situaţiei economice, potrivit Bloomberg.

Coaliţia Uniunea Social Liberală a premierului Ponta ar putea câştiga 57,4% din voturi la alegerile parlamentare, potrivit unui sondaj derulat de IMAS în octombrie, citat de Bloomberg. Partidele asociate preşedintelui Băsescu se situează, în acelaşi sondaj, la 16%. Marja de eroare a sondajului, realizat între 10-18 octombrie pe un eşantion de 1.039 de persoane, este de 3%.

“Faptul că acest an electoral se va încheia este o veste bună, întrucât politicienii vor lăsa deoparte disputele politice şi vor aborda aspecte cheie. Indiferent de formula Guvernului după vot, ne aşteptăm să asigure stabilitate şi predictibilitate pentru mediul de afaceri”, a declarat Mark Mobius, manager care administrează active de 50 de miliarde de dolari la compania Templeton Asset Management.

Perspectiva unei victorii decisive a actualei coaliţii aflate la guvernare, care să-i dea premierului Ponta suficientă susţinere parlamentară pentru a-şi pune în aplicare agenda, ar putea ajuta la câştigarea încrederii investitorilor, afirmă Gyula Toth, care participă la administrarea unor active de 400 de milioane de euro la firma Ithuba capital din Viena.

“Aşteptările sunt ca actualul guvern să câştige alegerile şi să ajungă la un acord cu FMI la scurt timp după, posibil chiar în primul trimestru. Dacă are loc o schimbare în acest scenariu, ar putea avea impact negativ”, a spus Toth.

Ponta şi Băsescu sunt ambii de acord că România are nevoie de o înţelegere cu FMI şi UE anul următor, la încheierea actualului acord preventiv, semnat în 2011. România nu a tras fonduri prin acordul în desfăşurare.

Următorul guvern trebuie să dezvolte infrastructura şi pieţele de capital, dar şi să îmbunătăţească legislaţia, afirmă Mobius şi directorul OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Infrastructura României este printre cele mai slabe din UE, potrivit Băncii Mondiale. România, cu o dimensiune apropiată de cea a Marii Britanii, are doar trei autostrăzi, cu o lungime însumată de 500 de kilometri, notează Bloomberg.

Companiile, precum producătorul german de anvelope Continental, au nevoie de îmbunătăţirea sistemului de transport pentru a putea distribui şi pentru a putea livra în ţările vecine.

“Într-un an va fi locul perfect în care să-mi fac planuri de afaceri şi să mă dezvolt, deoarece suntem aproape de surse de materii prime şi de rute importante pentru transportul anvelopelor”, a declarat şeful fabricii Continental din Timişoara, Pedro Carreira.

Dacă va câştiga alegerile, coaliţia aflată în prezent la guvernare intenţionează să adopte măsuri care să stimuleze economia şi ar putea lua în considerare unele reduceri de taxe şi majorări de salarii, potrivit programului prezentat. Alianţa de opoziţie a promis să reducă cota unică de 16% şi să diminueze contribuţiile sociale.

După atât de multe promisiuni şi atât de puţină acţiune în trecut, şeful Raiffeisen România afirmă că va aştepta să vadă dacă politicienii îşi vor îndrepta atenţia către economie în loc să se urmărească unul pe altul.

“Propunerile sunt doar vorbe. Ceea ce avem nevoie este o creştere a capacităţii administraţiei de a-şi îndeplini promisiunile”, a mai spus van Groningen.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.12.2012

Lăsați un comentariu


Europa

România și Bulgaria au primit acces la consultarea sistemul european de informații privind vizele

Iulian Soare

Comisia Europeană a decis vineri că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire în Sistemul de informații privind vizele,… Mai mult

Stiri

Bogdan Chiriţoiu a primit al treilea mandat de preşedinte la Consiliului Concurenţei

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenței, anunță Administrația Prezidențială. Este al treilea… Mai mult

Stiri

Noi titluri de stat pentru populație din seria exclusivistă Fidelis

Adrian N Ionescu

Ministerul Finanțelor (MFP) lansează două noi emisiuni de titluri de stat pentru populație, din seria exclusivistă Fidelis, cu subscrieri minime de 5.000 de lei, respectiv… Mai mult

Stiri

VIDEO Gabriel Voicilă (PwC): E-guvernarea nu e posibilă dacă nu avem și funcționari pregătiți

Redacţia

 Lipsa competențelor digitale în administrația centrală și a funcționarilor pregătiți poate comprimite e-guvernarea, orice progres de digitalizare a statului român ține de funționari pregătiți,… Mai mult

Stiri

AHK România are un nou președinte – Andreas Lier, CEO BASF România

Vladimir Ionescu

Andreas Lier (foto), CEO BASF Romania, a fost ales de către Consiliul Director al AHK România în fruntea Camerei de Comerț germano-române, cea mai mare… Mai mult

Stiri

Gaze Marea Neagră: Romgaz are 4 luni de exclusivitate în negocierile cu Exxon pentru participația la Neptun Deep

Adrian N Ionescu

Romgaz (SNG) a încheiat cu Exxon Mobil un acord ce conferă companiei române dreptul de exclusivitate, pentru 4 luni, în negocierile privind preluarea subsidiarei gigantului… Mai mult

Europa

Pandemia a întârziat diagnosticarea a aproximativ un milion de europeni bolnavi de cancer (Politico)

Razvan Diaconu

Aproximativ un milion de europeni ar fi primit un diagnostic de cancer de la începutul pandemiei și până în prezent, dacă nu ar fi existat… Mai mult