fbpx Modifică Setările

Chestiunea

De ce doar 34%: Situația absorbției fondurilor europene, după 6 ani și jumătate din exercițiul 2014-2020

Potrivit datelor oficiale, la 1 iunie 2020 (cele mai noi date disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene), rata generală de absorbție efectivă a Fondurilor europene… Mai mult

04.08.2020

Analiză

Ce și cât înseamnă, de fapt, majorarea cu 10% a punctului de pensie

Creșterea de 10% a punctului de pensie începând cu luna septembrie de la 1.265 lei la 1.391 lei ar echivala la nivel bugetar cu o… Mai mult

03.08.2020

La obiect

Cea mai mare economia a lumii a intrat oficial în recesiune. Scădere de 32,9% de PIB în trimestrul al doilea din 2020

Economia americană a înregistrat cel mai abrupt declin trimestrial de la cel de-Al Doilea Război Mondiale încoace, de la lansarea acestui set de date. Nici… Mai mult

30.07.2020

La obiect

Stadiul celor 85 de proiecte fazate de România pentru a nu pierde finanțarea europeană

România mai are trei ani și jumătate la dispoziție pentru a finaliza cele 85 de proiecte fazate din fonduri europene, aferente exercițiului bugetar 2014-2020, valoarea… Mai mult

29.07.2020

Bloomberg: Instabilitatea politică din România sperie investitorii

de Sorin Negoiţă 3.12.2012

România are nevoie ca alegerile parlamentare din această săptămână să pună capăt războiului politic dintre liderii ţării, sau riscă să se confrunte cu declinul monedei, obligaţiunilor şi investiţiilor, au declarat directori de companii şi analişti consultaţi de Bloomberg și citați de MEDIAFAX.

România, ţara cu cei mai mulţi premieri începând din 1990 în rândul statelor membre UE, a fost condusă în acest an de trei guverne, întârziind planuri de a consolida economia şi justiţia. Investiţiile străine directe au scăzut puternic, la 1,1 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, de la nivelul record de 9,5 miliarde de euro în 2008, iar leul se situează aproape de minimul istoric.

“Avem nevoie de un guvern care să pună în aplicare lucrurile pe care le promite. Lipsa de predictibilitate este cel mai important factor care influenţează negativ mediul de afaceri”, a declarat Steven van Groningen, şef al diviziei din România a Raiffeisen Bank International.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta sunt prinşi într-o luptă pentru putere care a condus la prăbuşirea unui guvern în martie şi la un vot de demitere a preşedintelui. Din cauza acestui conflict, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi-a exprimat îngrijorarea că România înregistrează un recul democratic, scrie Bloomberg.

Încrederea investitorilor a scăzut, alimentând majorarea costurilor de împrumut şi împingând leul la un minim record de 4,652 lei pe euro la începutul lunii august. Volatilitatea a determinat Banca Naţională a României să oprească o serie de reduceri de dobândă, al căror scop era stimularea economiei.

Costul asigurării datoriei pe cinci ani a României împotriva riscului de neplată (default) prin contracte credit Default Swaps a urcat la 2,28%, de la 2,06% la mijlocul lunii octombrie, minimul ultimilor doi ani.

“Nu cred că actuala coaliţie de guvernare este conştientă de pericolele cu care se confruntă. (Incertitudinea, n.r.) afectează investiţiile străine, întrucât companiile devin foarte suspicioase privind prezenţa într-o ţară în care nu ştiu la ce să se aştepte”, a declarat Michael Taylor, analist la Oxford Analytica.

Scepticismul privind capacitatea Guvernului de a-şi respecta promisiunile agravează temerile legate de înrăutăţirea situaţiei economice, potrivit Bloomberg.

Coaliţia Uniunea Social Liberală a premierului Ponta ar putea câştiga 57,4% din voturi la alegerile parlamentare, potrivit unui sondaj derulat de IMAS în octombrie, citat de Bloomberg. Partidele asociate preşedintelui Băsescu se situează, în acelaşi sondaj, la 16%. Marja de eroare a sondajului, realizat între 10-18 octombrie pe un eşantion de 1.039 de persoane, este de 3%.

“Faptul că acest an electoral se va încheia este o veste bună, întrucât politicienii vor lăsa deoparte disputele politice şi vor aborda aspecte cheie. Indiferent de formula Guvernului după vot, ne aşteptăm să asigure stabilitate şi predictibilitate pentru mediul de afaceri”, a declarat Mark Mobius, manager care administrează active de 50 de miliarde de dolari la compania Templeton Asset Management.

Perspectiva unei victorii decisive a actualei coaliţii aflate la guvernare, care să-i dea premierului Ponta suficientă susţinere parlamentară pentru a-şi pune în aplicare agenda, ar putea ajuta la câştigarea încrederii investitorilor, afirmă Gyula Toth, care participă la administrarea unor active de 400 de milioane de euro la firma Ithuba capital din Viena.

“Aşteptările sunt ca actualul guvern să câştige alegerile şi să ajungă la un acord cu FMI la scurt timp după, posibil chiar în primul trimestru. Dacă are loc o schimbare în acest scenariu, ar putea avea impact negativ”, a spus Toth.

Ponta şi Băsescu sunt ambii de acord că România are nevoie de o înţelegere cu FMI şi UE anul următor, la încheierea actualului acord preventiv, semnat în 2011. România nu a tras fonduri prin acordul în desfăşurare.

Următorul guvern trebuie să dezvolte infrastructura şi pieţele de capital, dar şi să îmbunătăţească legislaţia, afirmă Mobius şi directorul OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Infrastructura României este printre cele mai slabe din UE, potrivit Băncii Mondiale. România, cu o dimensiune apropiată de cea a Marii Britanii, are doar trei autostrăzi, cu o lungime însumată de 500 de kilometri, notează Bloomberg.

Companiile, precum producătorul german de anvelope Continental, au nevoie de îmbunătăţirea sistemului de transport pentru a putea distribui şi pentru a putea livra în ţările vecine.

“Într-un an va fi locul perfect în care să-mi fac planuri de afaceri şi să mă dezvolt, deoarece suntem aproape de surse de materii prime şi de rute importante pentru transportul anvelopelor”, a declarat şeful fabricii Continental din Timişoara, Pedro Carreira.

Dacă va câştiga alegerile, coaliţia aflată în prezent la guvernare intenţionează să adopte măsuri care să stimuleze economia şi ar putea lua în considerare unele reduceri de taxe şi majorări de salarii, potrivit programului prezentat. Alianţa de opoziţie a promis să reducă cota unică de 16% şi să diminueze contribuţiile sociale.

După atât de multe promisiuni şi atât de puţină acţiune în trecut, şeful Raiffeisen România afirmă că va aştepta să vadă dacă politicienii îşi vor îndrepta atenţia către economie în loc să se urmărească unul pe altul.

“Propunerile sunt doar vorbe. Ceea ce avem nevoie este o creştere a capacităţii administraţiei de a-şi îndeplini promisiunile”, a mai spus van Groningen.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 3.12.2012

Lăsați un comentariu


Stiri

Ambasadorul SUA: Am cerut Parlamentului să acţioneze pentru combaterea traficului de persoane. Răspunsul lui Marcel Ciolacu este dezamăgitor

Vladimir Ionescu

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman (foto), a declarat vineri că a solicitat Parlamentului României să înăsprească legislaţia împotriva traficului de persoane. Legile românești în… Mai mult

Stiri

275 de milioane de lei pentru modernizarea a zece avioane MApN, contract semnat de Avioane Craiova

Vladimir Ionescu

Premierul Ludovic Orban, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi cel al Economiei, Virgil Popescu, au participat, vineri, la Avioane Craiova, la semnarea unui contract în valoare… Mai mult

Europa

Slovenia, al șaselea stat UE care semnează cu SUA un memorandum 5G

Iulian Soare

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul de externe sloven Anze Logar au semnat joi o declaraţie ”despre securitatea reţelei 5G” și protejarea spaţiului… Mai mult

Stiri

Lituania va impune sancțiuni Belarus, cu sau fără susținerea UE

Iulian Soare

Lituania intenționează să impună sancțiuni Belarusului după acțiunile violente ale poliției contra protestatarilor care acuză autoritățile de fraudă electorală. „În primul rând, vrem să formăm… Mai mult

Stiri

Guvernul american acuză Universitatea Yale că discriminează candidații albi și asiatici

Iulian Soare

Departamentul american al Justiției a acuzat joi prestigioasa universitate Yale că încalcă drepturile civice practicând o discriminare împotriva candidaților albi și asiatici, anunță Daily Mail.… Mai mult

Stiri

MAE rus amenință România din cauza noilor relocări de trupe americane: Cântăriți minuțios riscurile și gândiți serios la consecinţe

Iulian Soare

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova (foto), a criticat în briefingul de presă de joi planurile SUA privind desfăşurarea inclusiv… Mai mult

Stiri

Alpha Bank România lansează aplicația Alpha Pay Online pentru plăți online mai sigure și mai simple

Vladimir Ionescu

Alpha Bank România a lansat noua aplicație Alpha Pay Online, cu ajutorul căreia plățile online efectuate la comercianții înrolați în 3DSecure vor deveni mai simple… Mai mult