La obiect

Document / Ministerul Finanțelor – strategie de administrare a datoriei publice guvernamentale. Guvernul va orienta împrumuturile spre moneda națională

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, va informa luni guvernul în legătură cu strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale în perioada 2019-2021, document din care… Mai mult

08.09.2019

Interviu

Interviu: A Patra Revoluție Industrială și deglobalizarea. Surprinzătoarele avantaje, inclusiv militare, ale națiunilor mici

Textul de mai jos este un rezumat al interviului acordat CRONICILOR Curs de guvernare (publicație exclusiv print) nr. 97.  Colonelul Thomas X. Hammes, senior research fellow… Mai mult

06.09.2019

Chestiunea

Industria, Agricultura și Finanțele – contribuție zero la creșterea de 4,7% a PIB pe S1

După analizarea datelor semnal, Institutul Național de Statistică a confirmat valorile iniţiale de 4,7% brut şi 4,8% ajustat cu sezonalitatea pe primul semestru al anului… Mai mult

06.09.2019

La obiect

România campioană: mai mult la consum decât la rezultate economice

România s-a situat pe primul loc în UE la creșterea volumului din comerțul cu amănuntul în luna iulie 2019. Potrivit datelor publicate de Eurostat, avansul… Mai mult

06.09.2019

Cronicile

Bloomberg / Independența băncilor centrale, sub tirul politicienilor

de Adrian N Ionescu , 4.3.2019

Politicienii români care contestă independendența Băncii Naționale a României (BNR), prin măsuri menite să-i reducă puterea de a-și aplica politica monetară, se înscriu într-o tendință mai largă.

Tendinţa este remarcată nu numai la Bucureşti, la Budapesta şi la Roma, dar şi la Londra sau Washington.

Guvernatorii băncilor centrale din Europa descoperă că zilele de aur în care erau admiraţi sunt de domeniul trecutului, scrie Bloomberg, citându-l pe unul din foştii strategi de politică monetară ai Băncii Angliei.

„Zilele de glorie ale independeţei băncilor centrale sunt de domeniul trecutului. Banca centrală, în loc să fie văzută ca singura din oraş care ne ajută să evităm colapsul, începe să fie văzută ca duşmanul poporului”, a declarat Charles Goodhart, oficialul citat.

Atacurile se intensifică , în ciuda prevederilor Tratatului Uniunii Europene, care spune, la capitolul III, articolul 7„băncile centrale naționale și nici un membru al organismelor lor de decizie nu vor solicita sau primi instrucțiuni de la nici un guvern al unui stat membrui sau al altei insituții”.

Și preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) , Mario Draghi a tras un semnal de alarmă în luna octombrie a anului trecut privind ofensiva asupra independenţei băncilor centrale.

Dar dacă independenţa operațională BCE nu este în pericol, având în vedere natura internaţională a înfiinţării sale, în alte părţi ale Uniunii Europene, băncile centrale au intrat în vizorul criticilor politicienilor.

Cazuistica presiunilor politice

În Marea Britanie, guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a fost acuzat de politicienii pro-Brexit că a publicat prognoze mult prea pesimiste şi că ar fi adoptat o poziţie părtinitoare împotriva rezultatelor referendumului din 2016.

În Italia, vicepremierii Matteo Salvini şi Luigi Di Maio au criticat performanţele Băncii centrale în domeniul supervizării bancare. Miniştrii din partidul Mişcarea 5 Stele (M5S) au forţat cabinetul să amâne o decizie privind reînnoirea mandatului unui oficial de la Banca Italiei iar populiştii au cerut o lege potrivit căreia rezervele de aur ale Băncii centrale aparţin italienilor.

În România, BNR se luptă să elimine corelarea cu dobânda de piață a „taxei pe lăcomie” aplicată activelor bancare, reclamând că această taxă îi afectează forța a de a-și aplica politica monetară.

În Polonia, oficialii Partidului Lege şi Justiţie au criticat ceea ce au numit salariile “scandaloase” de care beneficiază angajaţii Băncii Naţionale, adoptând o lege care limitează salariile personalului de conducere.

În plus, liderul partidului la putere în Polonia (PiS), Jaroslaw Kaczynski a declarat că ar dori să discute cu guvernatorul NBP, Adam Glapinski cu privire la acest subiect, adăugând că ar fi foarte supărat dacă astfel de salarii ar fi rezultatul acţiunilor guvernatorului.

În Slovacia, ministrul de Finanţe, Peter Kazimir a luat decizia radicală de a candida la postul de guvernator al Băncii Naţionale.

În Letonia, a fost începută o  anchetă penală împotriva guvernatorului Băncii centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, acuzat că ar fi primit mită 250.000 de euro de la o bancă acuzată de spălare de bani. Lui Ilmars Rimsevics i s-a interzis să mai exercite atribuţiile de guvernator al Băncii Naţionale a Letoniei.

În plus, Ilmars Rimsevics a fost împiedicat să ia parte la reuniunile Consiliul guvernatorilor BCE, inclusiv la şedinţele de politică monetară.

Recent, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat câştig de cauză Băncii Centrale Europene, după ce a decis că Letonia a încălcat legislaţia UE atunci când l-a demis pe Ilmars Rimsevics.

În decizia sa publicată marţi, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a subliniat că Letonia nu a furnizat nicio dovadă de corupţie în ceea ce îl priveşte pe Rimsevics.

Tendinţa – parte a unei schimbări mai ample

Oficialii băncilor centrale sunt obligaţi la prudență, în căutarea echilibrului dintre nevoia de responsabilitate în faţa opiniei publice pe terenul minat de politicieni, unde controlul se poate transforma în abuz – comentează Bloomberg.

Este important să vedem că această tendinţă face parte dintr-o schimbare mai amplă de atitudine faţă de tehnocraţi, de experţi. Este improbabil ca următoarea recesiune să fie compensată în întregime de politica monetară”, avertizează Adam Posen, fost oficial la Banca Angliei.

Tendința este prezentă în SUA, unde președintele Donald Trump a acuzat Federal Reserve (FED) că i-ar submina politica de dezvoltare cu creșterea dobânzilor.

Iar FED a citit înntr-un set de date statistice că avansul economiei nu mai dă semene la fel de bune și a amânat o majorare de dobândă.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.3.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Olanda renunță la unele facilități fiscale pentru multinaționale, ca să scape de reputația de paradis fiscal

Adrian N Ionescu

Guvernul olandez urmează să prezinte marți o inițiativă legislativă care să înăsprască regimul de impozitare a profiturilor, pentru a corecta imaginea de paradis al optimizări… Mai mult

Stiri

SRI va preda CNSAS o nouă tranșă de o mie de dosare ale fostei Securităţi

Razvan Diaconu

Serviciul Român de Informaţii (SRI) va preda Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) ”zilele acestea” peste o mie de dosare ale fostei Securităţi şi… Mai mult

Stiri

Iran a capturat o navă a Emiratelor Arabe Unite care traversa Golful Persic

Razvan Diaconu

Gardienii Revoluţiei din Iran au capturat luni, în Golful Persic, o navă din Emiratele Arabe Unite care transporta carburant, incident care probabil va amplifica tensiunile… Mai mult

Stiri

Negocieri dure pe proiectul bugetului multianual UE – Germania, Suedia și Olanda cer restricționarea cheltuielilor

Victor Bratu

Uniunea Europeană ar putea fi nevoită să își revizuiască planurile de stimulare a creșterii economice și de combatere a schimbărilor climatice dacă nu ajunge rapid… Mai mult

Stiri

Presiunile pe scumpirea petrolului vor dura luni de zile după atacurile asupra instalațiilor saudite

Adrian N Ionescu

Prețul petrolului este în curs de stabilizare, luni după amiază, la peste 8% mai sus față de cotația anterioară atacului de sâmbătă, care a scos… Mai mult

Stiri

Nicușor Dan s-a înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului USR la Primăria Capitalei

Vladimir Ionescu

Nicușor Dan s-a înscris în cursa internă din USR pentru desemnarea candidatului la Primăria Capitalei. Dacă va fi desemnat candidatul USR la PMB, Alianța formată… Mai mult

Stiri

Avocatului Poporului – listă de recomandări pentru creșterea siguranței în trafic

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a elaborat o serie de Recomandări prin care solicită Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române o serie de… Mai mult