joi

25 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2021

Economia zonei euro s-ar putea contacta din nou în prima parte a anului, pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, notează Bloomberg.

Analiști ai unor bănci precum JPMorgan Chase & Co. și UBS Group AG și-au revizuit previziunile așa încât acestea să țină seamă de noile restricții impuse la nivel european, în unele locuri mai dure ca oricând, și perspectiva ca noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie să se răspândească rapid pe continent.

Adăugând întârzierile din campaniile de vaccinare și blocajele comerciale generate Brexit, economiștii sunt de părere că zona euro riscă să consemneze un al doilea trimestru consecutiv de scădere a Produsului Intern Brut.


Această evoluție va pune presiune pe guverne și pe decidenții politicii monetare europene de a majora stimulentele. Consiliul de Administrație al Băncii Centrale Europene (BCE) se reunește săptămâna viitoare.

Datele cu frecvență ridicată arată că deși activitatea economică a înregistrat o creștere în prima săptămână a anului, odată cu încheierea sărbătorilor de iarnă, aceasta se menține semnificativ sub nivelul de la începutul lui 2020.

Restricțiile și demararea lentă a campaniilor de vaccinare ”nu ajută”, comentează Katharina Utermoehl, senior economist la Allianz SE.

Economiștii consultați de Bloomberg anticipează acum o contracție a PIB-ului zonei euro de 4% în primele trei luni din 2020, față de creșterea de 1,3% prognozată anterior.


JPMorgan, care estimează că economia a suferit o contracție masivă de 9% din PIB în al patrulea trimestru al anului 2020, proiectează acum o scădere de 1% din PIB în primul trimestru al acestui an, comparativ cu prognoza anterioară, a unei creșteri de 2%.

UBS se așteaptă la o scădere în primul trimestru de 0,4% din PIB, comparativ cu estimările anterioare a unei creșteri de 2,4%.

Goldman Sachs Group Inc. prezice o ușoară contracție, dar și incertitudini și riscuri mari.

Și Brexit are un impact. ING Groep NV spune că, pe lângă turbulențele cauzate de virus, exporturile s-ar putea contracta din nou după creșterea de la sfârșitul anului, când companiile din zona euro s-au grăbit să livreze produse către Marea Britanie, înainte de un posibil Brexit fără acord. Banca olandeză se așteaptă, în cel mai optimist scenariu, la o creștere zero în următoarele trei luni și o revenire a economiei la nivelul de dinainte de pandemie abia în 2023. ”2021 începe pe picior greșit”,  scrie economistul-șef Peter Vanden Houte spunea într-un raport. ”Începutul campaniei de vaccinare a fost lent și uneori haotic.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: