sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 aprilie, 2021

Economia mondială este pe cale să înregistreze cel mai rapid ritm de creștere din ultima jumătate de secol, însă divergențele mari în rândul statelor ar putea întârzia revenirea PIB-ului la nivelul de dinainte de pandemie, notează Bloomberg.

SUA și-a asigurat, grație programului de stimulare de mii de miliarde de dolari anunțat de noul președinte Joe Biden, un loc fruntaș în cursa revenirii. Vineri, statistica americană a anunțat cea mai bună săptămână pentru piața muncii din august anul trecut, prin prisma angajărilor făcute.

China contribuie la rândul său la cursa mondială a revenirii. Cu toate că executivul de la Beijing a anunțat retragerea unor măsuri de sprijinire a economiei, adoptate anul trecut, prognoza oficială indică o creștere economică de peste 6% a PIB-ului, iar cele private vorbesc chiar de o revenire de până la zece la sută.


Spre deosebire însă de criza financiară din 2008, revenirea economică de acum pare nesimetrică, în parte pe fondul rezultatelor diferite ale campaniilor de vaccinare, precum și a pachetelor de stimulare fiscală de varii dimensiuni, adoptate de statele naționale. Printre zonele care par să rămână în urmă se numără majoritatea economiilor emergente, dar și zona euro, unde Franța și Italia au extins deja restricțiile pentru a combate răspândirea virusului.

”Deși perspectiva s-a îmbunătățit per ansamblu, previziunile diverg periculos”, a comentat șefa FMI Kristalina Georgieva, săptămâna trecută. ”Vaccinurile nu sunt disponibile pentru toată lumea și peste tot. Prea multe persoane riscă în continuare să-și piardă locurile de muncă și să ajungă în sărăcie. Prea multe state rămân în urmă”, a declarat ea.

Rezultatul, notează jurnaliștii străini, ar putea fi că economia mondială va avea nevoie de ani buni pentru a prinde din urmă China și SUA și a reveni la nivelul de dinainte de criză. Până în 2024, producția globală va fi în continuare cu 3% mai mic decât nivelul prognozat înainte de pandemie, statele puternic dependente de servicii și turism având cel mai mult de suferit, potrivit proiecțiilor FMI.

Estimările specialiștilor consultați de Bloomberg arată că avansul PIB va fi de 1,3% în primele trei luni din acest an, față de ultimele trei luni din 2020. În vreme ce SUA cresc, PIB-urile Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii și Japoniei se vor contracta. Piețe emergente precum Brazilia, Rusia și India vor fi eclipsate de China. Franța, spre exemplu, și-a amendat recent prognoza de creștere economică, de la 6% din PIB la 5% din PIB, pe fondul efectelor economice ale noilor restricții.


Pentru tot anul, economiștii Bloomberg anticipează o creștere economică de 6,9% din PIB la nivel mondial, cel mai rapid ritm din anii ’60.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Multe însă vor depinde de evoluția campaniilor de vaccinare, consensul fiind că dacă acestea se întind pe o perioadă prea lungă de timp, virusul s-ar putea menține un risc global, în special dacă vor apărea mutații mai puternice.

În ce privește politica monetară, băncile centrale din jurul lumii s-au concentrat anul trecut pe asigurarea lichidității, prin menținerea dobânzilor mici și a implementării de programe de achiziții de active. Anul acesta, unele dintre ele au început să retragă acest tip de sprijin. Mai mult, băncile centrale din Turcia, Rusia și Brazilia au majorat dobânzile luna trecută, în timp ce Rezerva Federală și Banca Centrală Europeană spun că nu vor face acest lucru în viitorul previzibil, adâncind și mai mult divergențele revenirii economice de la nivel mondial.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: