marți

18 iunie, 2024

17 noiembrie, 2017

Neîncrederea în sănătatea creșterii economice a României îi face pe analiștii străini  să-şi amintească faptul că ultima dată când ritmul de creştere al economiei României l-a depăşit pe cel al Chinei a fost în 2008, cu puţin înaintea izbucnirii crizei financiare globale.

Aceasta e ideea avansată într-un editorial în Bloomberg, publicat vineri dimineață.


După ce politicienii s-au bucurat de acel succes, statul balcanic a fost puternic afectat de criză şi a fost nevoit să solicite asistenţă financiară internaţională de 20 de miliarde de euro (24 miliarde de dolari)”, spune sursa citată.

După aproape un deceniu, „creșterea României, de 8,8% anual în ultimul trimestru, a eclipsat din a doua cea mai mare economie a lumii, ca rezultat al boom-ului determinat de consum, în urma reducerilor de taxe şi a majorării salariilor în sectorul public”.

Totodată, deși nu sunt la nivelurile de dinaintea crizei din 2008 și indicatori precum ar fi inflaţia şi deficitul de cont curent provoacă îngrijorări.


„Această creştere economică de tip chinezesc ar trebui să-i facă pe cei care iau decizii să se gândească ce vor face în continuare. România se confruntă cu derapaje pe care pieţele financiare nu le vor ignora”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank România şi preşedintele Consiliului Fiscal, citat de Bloomberg.

Dezechilibrele de astăzi nu sunt banale: deficitul bugetar se umflă spre limita UE, cererea pentru consum propulsează importurile şi deficitul de cont curent, iar preţurile de consum cresc.

Randamentele obligaţiunilor au urcat deja, anticipând încheierea perioadei de aproape doi ani cu dobânzi scăzute, în timp ce din rândul statelor din Europa de Est, leul a avut cea mai slabă performanţă faţă de euro anul acesta.

Deşi România încă este a doua cea mai săracă ţară din UE, la o decadă după aderare, Guvernul susţine că măsurile cum ar fi majorarea salariului minim sunt necesare pentru a reduce diferenţa faţă de statele mai bogate ale blocului comunitar.

Banca Naţională a României este îngrijorată că relaxarea fiscală vine în detrimentul investiţiilor şi îşi pierde din valoare, iar

Bloomberg îl citează pe guvernatorul Isărescu, atunci când invocă nevoia unui deozaj mai bun al măsurilor de politici economice și se plânge că România nu învaţă din istorie: „De câte ori trebuie să dăm cu capul până când vom învăţa din istorie?”.

Pe de altă parte, însă, Bloomberg nu citează afirmaţiile guvernatorului BNR când a spus că nu este potrivită comparaţia cu anul crizei, pentru că dezechilibrele macro economice ar fi mult mai mici: „avem un echilibru macroeconomic relativ stabil”, a spus Mugur Isărescu.

Produsul Intern Brut al României a crescut în 2017 în termeni reali cu 2,6% în trimestrul trei faţă de trimestrul precedent, şi cu 8,8% pe serie brută şi de 8,6% pe serie ajustată sezonier, faţă de perioada similară a anului trecut. conform estimărilor „semnal” publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: