sâmbătă

13 aprilie, 2024

29 decembrie, 2015

200282932-001Teoria din spatele alocării activelor este simplă: când o piață se confruntă cu dificultăți, investitorii își pot muta banii pe o piață mai prosperă. Acest lucru nu a fost posibil în 2015, notează Bloomberg.

Mai mult, investițiile din SUA au adus cele mai bune randamente, ceea ce denotă că 2015 a fost cel mai slab an din ultimele opt decenii în ceea ce privește alocarea activelor.

După ce au cumpărat orice, de la titluri de stat emise de Trezorerie, la obligațiuni cu randamente ridicate și acțiuni la companii de tehnologie, după șapte ani de dobânzi aproape de zero, investitorii s-au trezit în situația rar întâlnită de a nu avea unde să ”fugă”, într-un moment în care programul Rezervei Federale de stimulare a economiei se apropie de sfârșit.


Din 1995, în aproape fiecare an, cel puțin o categorie de active a adus randamente de peste 10%, reiese din datele centralizate de Bianco Research și Bloomberg. Bianco Research urmărește evoluția S&P 500, obligațiunile americane cu o maturitate de 30 de ani, cele cu o maturitate de trei luni și indexul Thomson Reuters/CoreCommodity al materiilor prime pentru a analiza performanța acțiunilor, obligațiunilor, lichidităților și materiilor prime.
Acestea sunt cele mai comune patru tipuri de active la care se uită investitorii atunci când își fac o strategie de alocare a resurselor, spune Jim Bianco, fondatorul companiei.

Cu toate că pierderile înregistrate de acțiuni și de materii prime în acest an nu sunt nici pe departe la fel de mari ca în 2008, corelarea declinurilor scoate în evidență provocările pe care managerii de fonduri le-au avut în ceea ce privește amplificarea randamentelor prin oscilarea între categorii de active.
Pentru fondurile de investiții, anul 2015 va aduce cele mai slabe performanțe din 2011.

”Stimulentele Fed-ului au ridicat toate corăbiile, iar retragerea lor le va ține jos”, a explicat Bianco. ”Dacă argumentul se dovedește a fi valid și economia va fi slabă în 2016, aceste condiții vor persista la nivelul alocării de active”, a adăugat el.

Prețul materiilor prime a scăzut la cel mai redus nivel al deceniului ca urmare a inflației reduse ce a diminuat interesul pentru matalele prețioase, a cererii slabe din China și a supraaprovizionării care a dus la prăbușirea prețului petrolului.

Miliardarii lumii au devenit mai ”săraci” în acest an


Cei mai bogați oameni din lume au devenit mai ”săraci” în 2015. Cei mai bogați 400 de oameni din lume au pierdut în jur de 19 miliarde de dolari din averile lor, potrivit indexului Bloomberg al miliardarilor.

Scăderea prețurilor materiilor prime și semnele încetinirii creșterii economice din China i-a speriat pe investitorii din toate colțurile lumii.

Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, a pierdut 11,3 miliarde de dolari după ce imperiul său, Berkshire Hathaway, a înregistrat primul rezultat anual negativ din 2011. Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, cel mai înstărit om din lume, a pierdut 3 miliarde de dolari în acest an, reiese din indexul Bloomberg.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: