duminică

21 aprilie, 2024

12 ianuarie, 2013

În numai şase luni, leul românesc a ajuns de la statutul de paria la cel de monedă favorită pe piaţa de capital, pe măsură ce situaţia politică internă mai stabilă şi perspective nu chiar atât de sumbre pentru zona euro au liniştit investitorii de pe pieţele emergente, potrivit unei analize publicate sâmbătă pe un blog afiliat Wall Street Journal, citat de Agerpres.

Pe aproape tot parcursul anului trecut, România a trăit sub semnul tulburărilor politice, care au inclus luni de certuri aprige între preşedintele Traian Băsescu şi coaliţia de la guvernare condusă de Victor Ponta şi care au culminat cu tentativa eşuată de a-l demite pe şeful statului. Nesiguranţa a lovit puternic leul, care s-a depreciat la niveluri record în raport cu euro, pe măsură ce investitorii renunţau la activele româneşti.

Însă alegerile legislative din decembrie 2012 s-au încheiat cu o victorie clară a coaliţiei de centru-stânga a premierului Victor Ponta, iar acesta şi preşedintele au ajuns la un armistiţiu.


În ultima lună, mai puţin împovărat de problemele politice, leul a reuşit să câştige teren în faţa monedei euro, iar investitorii de pe pieţele în curs de dezvoltare rămân încrezători.

‘Împărtăşim percepţia pieţei cum că situaţia din România s-a îmbunătăţit întrucâtva. În orice caz, s-a schimbat în bine’, spune Nick Shearn, specialist în pieţe emergente de la BlueBay Asset Management din Londra.

‘Credem că leul ar fi dus-o şi mai bine dacă nu ar fi existat această poziţie (a ţării), de proximitate cu Grecia. A existat şi continuă să existe riscul ca situaţia din Grecia să se deterioreze şi mai mult (…)’, a explicat Paul Chappell, director la C-View.

Includerea României, din 31 martie, în baza de date pentru calculul Indicelui de referinţă Barclays privind obligiţiunile emise pe pieţele emergente în moneda locală va contribui la întărirea leului, se mai adaugă în analiză.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: