Un al treilea pacient a murit la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucureşti, din cauza contaminării cu acinetobacter, o bacterie agresivă care se dezvoltă în secțiile de terapie intensivă.
„Sunt trei persoane care au decedat. S-au recoltat probe pentru acinetobacter de la șase pacienți. Dintre aceștia, trei au decedat, iar o pacientă de 71 de ani, cu accident cerebral vascular, este în stare foarte gravă. De la toți șase s-au recoltat probe pentru a vedea dacă sunt sau nu contaminați. Nu avem încă rezultatele de la Cantacuzino”, a declarat managerul spitalului, Beatrice Mahler, miercuri, într-o conferință de presă.
Bacteria a fost adusă la Nasta cu un pacient transferat de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Bals, care avea insuficiență pulmonară severă și a cărui tratare a fost asumată de pneumologi, întrucât era singura posibilitate pentru a încerca salvarea bolnavului. Informațiile legate de bacteria acinetobacter erau înregistrate în fișa celui transferat. Acum se investighează cum s-a răspândit bacteria în Institutul Marius Nasta, deși s-au luat măsurile pentru a împiedica acest lucru.
Situația gravă de la Institutul Marius Nasta i-a făcut marți pe inspectorii sanitari să decidă închiderea blocului operator și a Secției Anestezie-Terapie Intensivă (ATI, unde sunt tratați postoperator pacienții), ceea ce înseamnă amânarea a zeci de operaţii au fost amânate la Institutul Marius Nasta, după ce inspectorii sanitari au decis, marți, sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei de .
Inspectorii Direcției de Sănătate Publică București au declanșat un control la „Marius Nasta” după ce doi pacienți au murit, săptămâna trecută, din cauza infecțiilor nosocomiale. Ei au fost infectați cu acinetobacter, o bacterie care se dezvoltă în secțiile de terapie intensivă și care se poate transmite prin contact direct al unei persoane cu suprafețele infectate.
Ancheta DSP Bucureşti a fost demarată în seara de 9 februarie, după ce managerul Institutului a anunţat reprezentanţii DSP despre identificarea unor cazuri de pacienţi cu infecţii nososcomiale în secţia de Terapie Intensivă a unităţii sanitare.
„Măsura a fost luată după ce rezultatele probelor prelevate în cadrul autocontrolului din data de 12.02.2019 au fost neconforme, la fel ca și cele ale probele recoltate în data de 13.02.2019 de către reprezentanţii DSPMB din unitatea respectivă”, a anunțat Ministerul Sănătății.
Epidemiologii Direcției de Sănătate Publică București „consideră necesară instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Acinetobacter baumanii în cadrul institutului. Reluarea activităţii va fi posibilă numai după ce se vor aplica procedurile de curăţenie şi dezinfecţie terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol cu rezultate conforme„, subliniază Ministerul Sănătății.
Managerul spitalului, Beatrice Mahler, a anunţat încă de vinerea trecută că nu se mai fac internări în Secţia de Terapie Intensivă.
Institutul de Ftiziologie din Bucureşti a fost înființat în 1949, pe Șoseaua Viilor, lângă vechiul Spital Filaret al „Societăţii pentru Profilaxia Tuberculozei”, care au fuzionat în 1969. Spitalul Filaret a fost deschis în 1906, pentru bolnavii cu TBC.
Primarul Capitalei anunța anul trecut că trei unități spitalicești vor fi relocate. În cazul a două dintre ele – Spitalul de Arși și Maternitatea Giulești – mai mulți specialiști au declarat că este foarte riscantă folosirea în continuare sălilor de operații, din cauza bacteriilor ce au pătruns în pereți.