vineri

19 aprilie, 2024

29 aprilie, 2015

parlamentul europeanParlamentul European a votat miercuri rezoluţia privind crearea parchetului European şi a funcţiei de procuror european. Rezoluția a fost adoptată cu 487 de voturi pentru, 165 împotrivă și 33 de abțineri, iar raportor pe această temă a fost europarlamentarul Monica Macovei.

Biroul Procurorului European va face investigații penale și va trimite în judecată persoanele învinuite de comiterea infracțiunilor care afectează bugetul Uniunii.

Instituția Procurorului European va avea 2 componente, explică Monica Macovei într-un comunicat de presă:

  • un birou central, format din 25 de procurori europeni selectați pe baza unei competiții deschise, cu un procuror șef
  • a doua componenta va fi alcătuită din „procurori europeni delegați”, care vor fi, practic, procurori din statele membre care vor lucra în continuare în statele lor în cazurile de fraudă cu bani europeni, dar printr-o colaborare directă cu biroul central.

Deputații europeni subliniază că Parchetul European trebuie să fie deplin independent și responsabil din punct de vedere democratic.

În rezoluție, deputații au subliniat că structura Parchetului European trebuie să fie ”complet independentă de guvernele naționale și de instituțiile UE și protejată de influența și presiunea politică.”

Regulile care guvernează distribuția jurisdicției între Parchetul European și autoritățile naționale trebuie să fie clar definite pentru a evita neclaritățile, mai arată parlamentarii europeni. Autoritățile naționale care se confruntă cu investigații care pot să fie de competența Parchetului European trebuie să fie obligate să informeze Parchetul despre ele, iar Parchetul trebuie să aibă dreptul de le prelua dacă acest lucru este considerat potrivit.

Procedurile de selecție pentru pozițiile de procuror trebuie să fie deschise, obiective și transparente, spun deputații. Ei sugerează un concurs deschis pentru candidați prin care procurorii să fie numiți de Consiliu și de Parlament prin acord comun, pe baza unor liste de rezervă realizate de Comisie, în urma unor evaluări efectuate de experți independenți. Procurorul General trebuie să fie numit prin aceeași procedură, după o audiere în Parlament, se mai arată în text.


Propunerea va trebui aprobată de statele membre.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: