joi

25 aprilie, 2024

7 martie, 2018

Parchetul General a prezentat miercuri bilanțul activității din 2017, un an în care în România au fost trimiși în judecată aproape 60.000 de persoane. La eveniment a participat și președintele Klaus Iohannis, care s-a referit din nou la încercările politicienilor de a-și subordona justiția.

„A devenit un obicei în România să se dezbată intens statutul procurorului. În aceste discuții se invocă frecvent articolul din Constituție care stabilește că activitatea procurorilor se desfășoară sub autoritatea ministrului justiției. Vreau să fiu foarte clar aici: sintagma din Constituție este «sub autoritatea ministrului justiției», și în niciun caz «în subordinea ministrului justiției». Se face în mod deliberat o confuzie între aceste două sensuri, tocmai pentru a se induce ideea unui control mult mai amplu asupra procurorilor decât cel prevăzut de Legea Fundamentală. Este doar o încercare de a slăbi independența procurorilor și de a legitima supunerea lor față de voința politicului, fapt inacceptabil”, a declarat Klaus Iohannis.

Cea mai bună apărare a sistemului în fața acestor atacuri este standardul înalt de etică și profesionalism, a mai spus șeful statului: „Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul înseamnă corecta instrumentare a dosarelor, cu respectarea drepturilor civile”.


De la bilanț au lipsit ministrul Justiției – Tudorel Toader, precum și președintele CSM – Simona Marcu. Ambii au lipsit și de la bilanțul DNA; care a avut loc săptămâna trecută.

Statistica anului 2017:

  • 1.752.067 de dosare în lucru
  • au fost soluţionate 533.040 dosare
  • au fost trimiși în judecată 59.839 de inculpaţi
  • 6.092 persoane au fost arestate preventiv
  • au fost achitaţi definitiv 1.036 inculpaţi (1,7% din totalul inculpaților)
  • 2.500 dintre inculpați au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției

Din numărul total al inculpaţilor trimişi în judecată, 20.380 au săvârşit infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, mai mult de jumătate pentru conducerea unui vechicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: