joi

25 aprilie, 2024

3 aprilie, 2011

Guvernul trebuie să finalizeze până la finalul acestei luni un bilanţ complet cu toate arieratele şi facturile neplătite care rămăseseră din decembrie 2010, în cazul administraţiei publice centrale şi al companiilor de stat, potrivit scrisorii de intenţie privind noul acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, publicate duminică pe site-ul FMI.

În documentul semnat de ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, sunt prevăzute angajamente clare de îneplinit, cu termene stabilite pentru acest an.

Astfel, “încheierea unui bilanţ al arieratelor şi facturilor neplătite aşa cum erau în decembrie 2010, pentru întreaga administraţie centrală şi pentru companiile de stat” are fixat termenul pe 30 aprilie 2011.


La finalul anului 2010, România înregistra un nivel al arieratelor de 5% din produsul intern brut (PIB), adică aproximativ 6 miliarde de euro.

Tot până la 30 aprilie 2011, Guvernul trebuie să încheie planul de acţiune în care companiile de stat vor fi clasificate pentru a fi închise, privatizate sau restructurate, documentul urmând să conţină măsuri de reducere a cheltuielilor.

De asemenea, strategiile majore privind companiile vor fi raportate regulat la Ministerul Finanţelor.

Lista companiilor de stat din România cuprinde pachetele majoritare la 154 de companii, pachete minoritare, precum şi 25 de instituţii autonome numai la nivel central.


În plus, portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) cuprinde 19 pachete majoritare şi aproximativ 350 de pachete minoritare.

Cele 154 de compani la care statul deţine pachetele majoritare au peste 250.000 de angajaţi, după ce fuseseră disponibilizaţi circa 28.000 de oameni, de la sfârşitul anului 2008 până în 2010.

Aproape toate arieratele s-au concentrat la companiile din subordinea Ministerului Economiei (57%) şi la cele din subordinea Ministerului Transporturilor (42%)

 

Ce mai are Guvernul de făcut şi până la ce termene

 

– 30 iunie 2011. Introducerea unui sistem simplificat de taxare a micilor contribuabili, aflaţi sub pragul cifrei de afaceri privind plata obligatorie a taxei pe valoare adăugată (TVA), cu sprijinul FMI şi CE. De asemenea, Executivul va cere Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene să-i permită creşterea pragului privind firmele plătitoare de TVA de la 35.000 de euro la 50.000 de euro pe an, cifră de afaceri.

– June 30, 2011. Adoptarea unei ordonanţe guvernamentale pentru eliminarea bazelor legale de constituire a fondului pentru stimulente salariale oferite în sectorul public. Măsura ar urma să intre în aplicare de la 1 ianuarie 2012. Secretariatul General al Guvernului a publicat, în ianuarie, pe site-ul său, un proiect de lege care prevede acordarea de stimulente de până la 30% din salariu funcţionarilor cu atribuţii de control, din instituţii precum Garda Financiară, Protecţia Consumatorului, Inspectoratul de stat în Construcţii, Garda de Mediu. Stimulentele ar urma să fie acordate în funcţie de prejudicul descoperit şi amenzile aplicate.

– Iunie 2011. Dezvoltarea unei strategii de organizare şi a unui plan de implementare privind metodele indirecte de control fiscal.  Până la sfârşitul lunii august 2011, Oficiul Individual de Analiză din Ministerul Finanţelor va trebui să dezvolte şi să implementeze o strategie de reducere a riscurilor privind evaziunea fiscală. De asemenea, un expert FMI va asista procesul de implementare a ordonanţei de urgenţă din decembrie 2010, privind impozitarea veniturilor nedeclarate, concretizate în economii de peste 50.000 de euro realizate de persoanele fizice. “Ne vom continua eforturile de îmbunătăţire a administraţiei fiscale şi combaterea evaziunii fiscale”, se arată în angajamentele României către FMI.

– 31 iulie 2011. Modificarea legislaţiei pentru a permite utilizarea resurselor Fondului de garantare a depozitelor bancare pentru a facilita restructurarea bancară, inclusiv achiziţionarea şi preluarea tranzacţiilor.

– 30 septembire 2011. Finalizarea unui raport cuprinzătoar şi a unui plan de acţiuni privind  portofoliul de investiţii existente, care va acorda prioritate şi va evalua proiectele existente, pentru ca resursele să fie concentrate pe cele la care finanţarea poate fi asigurată pe deplin. Guvernul trebuie să analizeze viabilitatea proiectelor vechi, cu prioritate scăzută şi cele neviabile, şi să întocmească unui raport final şi un plan de acţiune privind realizarea proiectelor de investiţii. Până pe 30 iunie, proiectel vor trebui prinse într-o bază de date. România are în prezent circa 40.000 de proiecte de investiţii începute, dar neterminate.

– Decembrie 2011. În sistemul sanitar, va fi tăiată finanţarea pentru 5.700 de paturi de spital, numărul total de paturi care vor mai rămâne finanţate urmând să ajungă la 129.500. Până la sfârşitul lunii iunie 2011, statul va fi eliminat deja primele 2.200 de paturi din totalul de 135.200 existente în sistemul sanitar public.

De asemenea, Guvernul a cerut Curţii de Conturi să controleze înregistrarea pacienţilor în sistemul de îngrijire primară (pe listele medicilor de familie), se mai arată în scrisoare.

 

Reducerile de personal

 

În scrisoarea de intenţie, Guvernul se angajează să desfăşoare măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor cu personalul.

„În ciuda reformelor publice semnificative, în cadrul programului actual,
sunt necesare măsuri suplimentare”, se aratră în document.

Au fost puse în aplicare normative de personal standard în administraţia locală, iar în educaţie raportul nurmeric dintre profesori şi elevi a ajuns mai aproape de media Uniunii Europene.

„Cu toate acestea, reste nevoie în continuare de aţionalizarea ocupării forţei de muncă, (…) mai ales că noul sistem al salarizării unitare va fi pe deplin eficient de-a lungul timpului”, mai susţin autorităţile de la Bucureşti.

Potrivit datelor comparative ale Ministerului Finanţelor, în anul 2008 erau 1,4 milioane de salariaţi în sectorul public, cifrele ajungând la 1,27 miliaone la finele anului 2010 şi la 1,26 milioane în anul 2011, cel mai mare declin fiind în administraţia locală şi sectorul educaţiei.

Dintre ministere, Ministerul Finanţelor a rămas să disponibilizeze circa 2.000 de salariaţi, iar din Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie să mai plece cel puţin 9.000 de angajaţi, în anul 2011.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: