cursdeguvernare

marți

24 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Președintele Biden şi premierul Starmer, discuții despre folosirea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune – nicio decizie anunțată

14 septembrie, 2024

Premierul Marii Britanii, Keir Starmer, nu a semnalat nicio decizie de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a atinge ţinte în interiorul Rusiei, după discuţiile purtate la Washington cu preşedintele american Joe Biden, scrie BBC. Keir Starmer a mai spus că întâlnirea de la Casa Albă a fost o oportunitate de a discuta strategia în legătură cu Ucraina, „nu doar un anumit pas sau tactică”.

Întrebat dacă l-a convins pe Biden să permită Ucrainei folosirea în Rusia a rachetelor Storm Shadow cu rază lungă de acţiune, Keir Starmer a spus că au avut „o discuţie lungă şi productivă pe mai multe teme, inclusiv Ucraina, aşa cum v-aţi aştepta, Orientul Mijlociu şi Indo-Pacific”.

Casa Albă a spus că şi-a exprimat, de asemenea, „îngrijorarea profundă cu privire la furnizarea de arme letale Rusiei de către Iran şi Coreea de Nord”.

Ucraina așteaptă permisiunea de a folosi rachetele împotriva bazelor din care Rusia își lansează atacurile


Anterior, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat naţiunile occidentale să nu lase Ucraina să vizeze Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune. Putin a spus că o astfel de mişcare ar reprezenta „participarea directă” a NATO la războiul din Ucraina.

Adresându-se reporterilor înainte de întâlnirea sa cu premierul britanic la Casa Albă, Biden a spus: „Nu mă gândesc prea mult la Vladimir Putin”.

Până în prezent, SUA şi Marea Britanie nu au dat Ucrainei permisiunea de a folosi rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din interiorul Rusiei, de teama escaladării conflictului.

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat aliaţilor occidentali ai Kievului să autorizeze o astfel de utilizare, spunând că este singura modalitate de a pune capăt războiului.


De când Rusia şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, oraşele şi liniile frontului ucrainene au fost bombardate zilnic din Rusia.

Multe dintre rachetele şi bombele care lovesc poziţiile militare, blocurile, instalaţiile energetice şi spitalele Ucrainei sunt lansate din interiorul teritoriului Rusiei.

Kievul spune că faptul că nu i se permite să lovească bazele din care sunt lansate aceste atacuri îi limitează capacitatea de autoapărare.

Marea Britanie a declarat anterior că Ucraina are „dreptul clar” de a folosi armele furnizate de britanici pentru „autoapărare”, ceea ce „nu împiedică operaţiunile în interiorul Rusiei”, în urma incursiunii transfrontaliere surpriză a Kievului luna trecută.

Cu toate acestea, exclude utilizarea rachetelor Storm Shadow cu rază lungă de acţiune pe teritoriul din afara graniţelor recunoscute internaţional ale Ucrainei.

SUA au furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune la începutul acestui an, dar, la fel ca şi ceilalţi aliaţi occidentali ai Kievului, acestea nu au fost autorizate pentru utilizare asupra ţintelor din interiorul Rusiei.

Întrebat dacă a fost intimidat de ameninţările lui Putin cu un potenţial război cu NATO, premierul britanic a spus că „cea mai rapidă cale de a soluţiona” războiul din Ucraina „constă în ceea ce face Putin de fapt”.

Strategia privind Ucraina, discutată de cei doi lideri

Keir Starmer a spus că întâlnirea de la Casa Albă cu Biden a fost o oportunitate de a discuta strategia în legătură cu Ucraina, „nu doar un anumit pas sau tactică”.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre situaţia din Orientul Mijlociu, unde războiul Israel-Gaza durează de aproape un an, şi despre „alte zone din lume”, a precizat premierul britanic.

El le-a spus reporterilor că vor mai avea o oportunitate de a discuta aceste probleme la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite săptămâna viitoare.

Într-un briefing separat de vineri, înainte de întâlnirea celor doi lideri, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Washingtonul nu plănuieşte nicio modificare a limitelor pe care le-a impus utilizării de către Ucraina a armelor fabricate de SUA.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: