Berlinul recrutează 8.500 de profesori care vor preda germana pentru copiii refugiaților, în condițiile în care se așteaptă ca numărul imigranților sosiți anul acesta din Orientul Mijlociu și nordul Africii să depășească un milion, scrie Die Welt.
Aproximativ 196.000 de copii imigranți vor intra în sistemul școlar german în acest an, în cele 8.264 de „clase speciale” care au fost create pentru a-i ajuta pe copiii imigranților să-i ajungă din urmă pe colgii lor din țara unde au primit azil, potrivit informațiilor colectate din landuri.
Conform autorității germane responsabile cu educația, aproximativ 325.000 de copii de vârstă școlară au ajuns în 2015 în această țară, punând presiune pe bugetul federal și pe cele locale, din cauza serviciilor sociale ce trebuie furnizate pentru noii veniți.
„Școlile nu s-au confruntat niciodată cu o astfel de provocare”, a declarat pentru Die Welt Brunhild Kurth, care conduce autoritatea germană pentru educație.
„Trebuie să acceptăm că această situație excepțională va deveni normă pentru o lungă perioadă de acum înainte”, a adăugat Brunhild Kurth.
Heinz-Peter Meidinger, șeful sindicatului profesorilor, a declarat însă că Germania ar putea avea nevoie, suplimentar, de până la 20.000 de profesori pentru a face față numărului mare de copii sosiți de la începutul acestei aflux de imigranți, cel mai mare de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.
Cele aproximativ 20.000 de cadre didactice vor fi angajate până la vară.
În septembrie, guvernul de la Berlin a decis suplimentarea sumelor virate landurilor germane pentru a le ajuta să acopere cheltuielile cu refugiații.
Autorităţile locale cheltuiesc aproximativ 12.000-13.000 de euro cu fiecare refugiat, total ce include cazarea, în timp ce procesarea solicitării de azil, hrana, îngrijirile medicale ar costa 143 de euro pe lună, pentru fiecare persoană,.
Suma necesară pentru plata personalului care se ocupă de noii veniți – creșterea efectivelor poliției și a numărului de lucrători în birourile pentru imigrare și refugiați – și pentru locurile suplimentare din școli, a fost calculată la aproximativ jumătate de miliard de euro.
Consiliului German de Experţi Economici a estimat la 5,9 – 8,3 miliarde de euro cheltuielile bugetare suplimentare cu imigranții în 2015, iar pentru anul viitor se prognozează că acestea vor urca până la 14,3 miliarde de euro.
Cheltuielile publice vor stimula cererea internă și vor crește PIB cu 0,3 – 0,5% în 2016, potrivit estimărilor.
Având în vedere creșterea costurilor imediate, economiștii recomandă măsuri pentru facilitarea integrării pe piața muncii a imigranților. Oricum, Institutul pentru Cercetări Economice din Berlin estimează că pe termen lung câștigurile vor depăși costurile, chiar dacă mulți dintre imigranți vor avea nevoie de ceva timp pentru a-și găsi un job.