Warren Buffett a vândut aproximativ jumătate din participaţia Berkshire Hathaway la Apple şi a lăsat numerarul companiei să urce la aproape 277 de miliarde de dolari, chiar dacă conglomeratul a înregistrat un profit operaţional trimestrial record, transmite Reuters, citată de News.ro. De asemenea, Berkshire Hathaway şi-a extins vânzările de acţiuni ale Bank of America, care au atins peste 3,8 miliarde de dolari de la jumătatea lunii iulie.
Rezultatele Berkshire sugerează că Buffett, în vârstă de 93 de ani, unul dintre cei mai veneraţi investitori din lume, este din ce în ce mai precaut cu privire la economia mai largă a SUA sau la evaluările bursiere care au ajuns prea mari.
Rezultatele financiare ale conglomeratului au fost publicate sâmbătă, după vânzări de acţiuni pe piaţa de valori care au împins indicele Nasdaq în teritoriu de corecţie, în timp ce un raport slab privind locurile de muncă din SUA a stârnit îngrijorări cu privire la activitatea economică din SUA şi dacă Rezerva Federală a aşteptat prea mult pentru a reduce ratele dobânzilor.
”Dacă te uiţi la întreaga imagine a Berkshire şi la datele macroeconomice, o concluzie sigură este că Berkshire devine defensiv”, a spus Cathy Seifert, analist la CFRA Research, care evaluează Berkshire la ”cumpărare”.
Deţinerea de numerar a Berkshire a crescut la 276,9 miliarde de dolari la 30 iunie de la 189 de miliarde de dolari cu trei luni mai devreme, în mare parte pentru că Berkshire a vândut un total net de acţiuni de 75,5 miliarde de dolari în trimestrul respectiv.
Este al şaptelea trimestru consecutiv în care Berkshire a vândut mai multe acţiuni decât a cumpărat. Berkshire a vândut aproximativ 390 de milioane de acţiuni Apple, pe lângă 115 milioane de acţiuni vândute din ianuarie până în martie,întrucât preţul acţiunilor Apple a crescut cu 23%.
La 30 iunie, Berkshire deţinea în continuare aproximativ 400 de milioane de acţiuni, în valoare de 84,2 miliarde de dolari.
Profitul din al doilea trimestru, de la zecile de afaceri ale Berkshire, a crescut cu 15% la 11,6 miliarde de dolari, sau aproximativ 8.073 de dolari per acţiune de clasa A, de la 10,04 miliarde de dolari cu un an mai devreme.
Aproape jumătate din acest profit a provenit din afacerile de asigurări ale Berkshire, inclusiv o creştere de peste trei ori a profitului de subscriere la asigurătorul auto Geico.
Dar veniturile au crescut cu doar 1%, până la 93,65 miliarde de dolari, şi abia s-au schimbat în afaceri importante, cum ar fi operatorul feroviar BNSF şi Berkshire Hathaway Energy.
Profitul net a scăzut cu 15%, până la 30,34 miliarde dolari, de la 35,91 miliarde dolari cu un an mai devreme, întrucât preţurile acţiunilor în creştere în ambele perioade au sporit valoarea portofoliului de investiţii al Berkshire, incluzând acţiunile Apple.
Buffett i-a îndemnat de multă vreme pe acţionari să ignore câştigurile şi pierderile trimestriale ale investiţiilor Berkshire, care adesea duc la profituri nete sau pierderi nete nemaipomenite.
Buffett vrea să cheltuie, dar nu o face
Berkshire se angajează să păstreze un minim de 30 de miliarde de dolari în numerar, dar adesea îl lasă să se acumuleze atunci când nu poate găsi afaceri întregi sau acţiuni individuale de cumpărat la preţuri corecte. Cu toate acestea, randamentele sale de la titlurile de Trezorerie pe termen scurt ar trebui să scadă odată cu începerea reducerii dobânzilor.
Berkshire foloseşte, de asemenea, mai puţin numerar pentru a-şi răscumpăra propriile acţiuni, răscumpărând doar acţiuni de 345 de milioane de dolari în al doilea trimestru şi deloc în primele trei săptămâni din iulie.
”Ne-ar plăcea să-l cheltuim, dar nu îl vom cheltui decât dacă credem că facem ceva ce are foarte puţine riscuri şi ne poate aduce mulţi bani”, a spus Buffett la întâlnirea anuală a Berkshire din 4 mai, referindu-se la banii companiei.
Berkshire nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii, sâmbătă.
Acțiuni în valoare de 779 mil. $ la Bank of America, vândute între 30 iulie și 1 august
Berkshire a vândut aproximativ 19,2 milioane de acţiuni Bank of America pentru 779 de milioane de dolari, între 30 iulie şi 1 august, potrivit unei declaraţii depuse la autorităţile de reglementare.
Conglomeratul lui Buffett a vândut 90,4 milioane de acţiuni Bank of America începând cu 17 iulie, în 12 zile de tranzacţionare consecutive.
Berkshire rămâne cel mai mare acţionar al băncii din Charlotte, Carolina de Nord, deţinând 942,4 milioane de acţiuni sau 12,1% din acţiunile aflate în circulaţie, în valoare de aproximativ 37,2 miliarde de dolari.
Acţiunile Bank of America au scăzut cu până la 4,3% în tranzacţiile de vineri.
Până joi, acestea au scăzut cu peste 10% ,de când Berkshire a început să vândă, în timp ce indicele KBW Nasdaq Bank a scăzut cu doar 2,5%.
Vânzările au început după ce preţul acţiunilor Bank of America a crescut cu aproximativ două treimi de la sfârşitul lunii octombrie şi s-a tranzacţionat la peste 1,2 ori valoarea contabilă.
Acest lucru a mărit valoarea acţiunilor Berkshire la peste 45 de miliarde de dolari, mai mult de trei ori faţă de cele 14,6 miliarde de dolari pe care le-a plătit.
****