duminică

29 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 decembrie, 2021

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat un nou pachet financiar băncii maib (Moldova-AgroIndBank)  din R. Moldova pentru a sprijini întreprinderile mici, mijlocii și anumite întreprinderi mai mari din Moldova. UE acoperă 5 milioane de euro din pachetul de 25 de milioane de euro și adaugă granturi și consultanță gratuită.

Printr-o facilitate de 20 de milioane de euro, berd va partaja expunerea băncii maib față de întreprinderile locale printr-o participarea nefinanțată la risc, asemănătoare unei garanții, spune un comunicat BERD.

maib va primi, de asemenea, un împrumut de 5 milioane de euro în cadrul Liniei de credit EU4Business-BERD pentru împrumuturi acordate companiilor locale.


maib  este cea mai mare bancă din Republica Moldova, deservind un milion de clienți printr-o rețea de 58 de sucursale și 86 de agenții.

Noul împrumut se bazează pe istoricul solid al maib de a fi intermediat credite de 30 de milioane de euro în cadrul liniei de credit în ultimii doi ani.

IMM-urile Republicii Moldova la standarde UE

Finanțarea este destinată IMM-urilor locale pentru a dezvolta versiuni modenizate ale produselor și serviciilor lor, în conformitate cu standardele Uniunii Europene (UE).

Un alt scop este creșterea competitivității locale și fructificarea oportunităților comerciale internaționale.


Se preconizează că cel puțin 70% din împrumut va finanța investițiile în tehnologii ecologice.

UE completează finanțarea berd cu granturi și asistență tehnică gratuită pentru debitori în cadrul Inițiativei sale EU4Business.

Din momentul lansării sale în 2016, aproximativ 350 de companii moldovenești au beneficiat deja de program.

Finanțarea „va crea mai multe oportunități pentru un număr mai mare de companii din toată țara pentru a investi în redresare, creștere și dezvoltare pe termen lung”, a declarat Octavian Costaș, director asociat BERD.

„În parteneriat cu berd și în baza abordării Echipa Europa, un alt pas concret a fost făcut pentru a îmbunătăți accesul ÎMM moldovenești la finanțare, care este esențială pentru implementarea tehnologiilor moderne și sporirea competitivității. Încurajăm ÎMM din Republica Moldova să folosească avantajul noilor oportunități, care le sunt oferite în cadrul EU4Business și în parteneriat cu băncile locale”, a spus Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

„Acesta este un produs unic pentru clienții noștri, care ne va sprijini să răspundem solicitărilor sporite de finanțare și susținere a afacerilor în creștere, astfel investind în dezvoltarea pe termen lung a economiei țării. Îmi exprim recunoștința față de berd și UE pentru parteneriatul lor continuu cu maib și pentru sprijinul de lungă durată acordat economiei Republicii Moldova. Semnarea Acordului de partajare a riscurilor este o dovadă a expertizei maib în domeniul creditării și a capacității noastre de a oferi cele mai necesare produse și servicii financiare companiilor locale”, a afirmat Giorgi Shagidze, CEO maib.

BERD este principalul investitor instituţional din Republica Moldova.

De când și-a lansat activitatea, Banca a investit peste 1,4 miliarde euro prin intermediul a 146 de proiecte în sectoarele financiar, agroindustrial, energetic, infrastructură și producție din țară.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: