joi

25 aprilie, 2024

13 mai, 2020

Economia României ar putea înregistra o contracție de 4% din PIB în acest an și o revenire similară în 2021, reiese din cea mai recentă prognoză a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Economia locală a continuat să crească într-un ritm robust, de 4,1% din PIB în 2019, alimentată de accelerarea consumului privat, sprijinită de ”politici fiscale pro-ciclice, inclusiv majorări de pensii și salarii”, notează specialiștii BERD.

Acest lucru a dus la o adâncire a deficitului bugetar la 4,6% din PIB anul trecut, însă datoria guvernamentală s-a menținut la un nivel redus, de 35% din PIB.


Pentru 2020, noi prognozăm o contracție de 4%, cu condiția ca epidemia să încetinească începând cu trimestrul al doilea și toate restricțiile să fie ridicate”, se arată în raport.

Măsurile de închidere a economiei au dus la reducerea consumului privat, în special pentru acele servicii care implică un contact direct, notează economiștii, dând drept exemplu scăderea scăderea înmatriculărilor de mașini noi cu 32% în martie.

”Impactul a fost parțial compensat de creșterea vânzărilor de bunuri alimentare, care reprezintă 25% din totalul coșului de consum, cel mai ridicat nivel din UE”, notează ei.


Investițiile au avut de suferit din cauza incertitudinilor, în vreme ce presiunile de lichiditate și de disrupere a lanțurilor de aprovizionare ar putea afecta investițiile în curs de realizare.

”Cu toate că România este mai puțin dependentă de comerțul internațional în comparație cu alte state din regiune, exporturile de bunuri (care reprezintă circa 33% din PIB) au fost afectate, pe fondul expunerii mari asupra economiei italiene (exporturile către Italia reprezintă 10% din totalul exporturilor). În plus, Italia este o sursă importantă de remiteri pentru România, asigurând circa o treime din acest flux financiar”, avertizează economiștii BERD.

Pachetul fiscal de 3% din PIB, menit să injecteze lichiditate în economie și să prevină distrugerea locurilor de muncă, ar putea fi insuficient, iar viitoare măsuri ar putea fi ”limitate, în contextul poziției fiscale, cu un deficit prognozat de 6,7% din PIB în bugetul revizuit pe 2020”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: