vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 iunie, 2021

Insula Mare a Brăilei Agricost

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va împrumuta Agricost, compania care administrează complexul agricol Insula Mare a Brăilei, cu 20 de milioane de euro, pentru dezvoltarea capacităților în România și Serbia, potrivit unui comunicat al băncii.

Agricost SA este controlată Grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, iar Insula Mare a Brăilei este cel mai mare sistem de ferme integrate din Uniunea Europeană.


BERD va finanța astfel construcția de noi depozite și alte investiții, care urmează să susțină creșterea livrărilor în următorii 5 ani, potrivit băncii.

Se scumpesc cerealele – perspective bune pentru fermieri

Cel mai exportat produs agricol al României, porumbul, s-a scumpit în Portul Constanța cu 29,7%. Prețul fob al porumbului a crescut până la 214,12 euro / tonă, în săptămâna care se termină în 10 iunie, față de perioada comparabilă a anului comercial anterior.

Prețul grâului a crescut cu 9,9%, până la 210 euro / tonă, potrivit datelor Comisiei Europene.

Capacitatea de depozitare mai mare din Insula Mare a Brăilei va poziționa și mai bine grupul Al Dahra pe piața globală a cerealelor în perioada de iarnă, apreciază BERD.


Agricost exploatează în concesiune o suprafață de peste 56.600 de hectare de teren agricol fertil din Insula Mare a Brăilei. Producția anuală obișnuită este de circa 500.000 de tone de grâu, orz, soia, floarea-soarelui și porumb.

Compania exploatează 0,6% din suprafaţa arabilă a României şi produce circa 1,2% din producţia agricolă a României, potrivit unor date ale companiei comunicate anterior.

Agricost a fost cumpărată de Al Dahra în 2018, printr-o tranzacție estimată la aproape 250 milioane  euro, de la Constantin Duluţe, care preluase concesiunea după decesul lui Culiță Tărâță, un personaj emblematic pentru ce a însemnat agricultura României după 1990.

ADQ, companie cu un portofoliu divers de întreprinderi majore, care acoperă sectoarele cheie ale economiei non-petroliere din Abu Dhabi, a convenit să achiziţioneze o participaţie de 50% din Al Dahra holding Company.

(Citiți și: „Compania ADQ din Abu Dhabi cumpără 50% din firma care operează Insula Mare a Brăilei”)

Al Dahra promisese la achiziția din 2018 că va investi 500 de milioane de euro în utilaje, amenajări pentru irigatii şi extindere în zootehnie, până în 2023.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: