marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 mai, 2022

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este prima instituție financiară internațională care își deschide un birou regional în România, la Cluj-Napoca. Recunoaște astfel „potențialul semnificativ” al celui de-al doilea cel mai mare oraș al țării, potrivit unui comunicat BERD.

Aflat în centrul Transilvaniei, Cluj-Napoca „este o poartă de intrare spre trei regiuni strategice din România: nord-vest, centru şi vest. Orașul și-a demonstrat capacitatea de a promova afacerile high-tech şi este renumit pentru industria IT şi pentru excelentul sector academic”, argumentează BERD.

Mai ales IMM-urile din regiune vor fi sprijinite de biroul berd de la Cluj-Napoca, cu consiliere, training şi acces la finanţare. Prin intermediul programului Advice for Small Businesses (ASB), finanţat în România de Uniunea Europeană şi BERD, instituţia financiară a oferit deja sprijin pentru mai mult de 900 de IMM-uri româneşti, inclusiv lideri regionali de business precum Arobs, Ciserom şi Unilact.


„Deschiderea noului nostru birou de la Cluj-Napoca confirmă angajamentul nostru faţă de România. Am sprijinit sute de companii din România prin investiţii directe şi indirecte, precum şi prin proiecte de consiliere, şi acum vrem să ne creştem sprjinul pentru afacerile din Transilvania”, a declarat Charlotte Ruhe, Managing Director la berd pentru Europa Centrală şi de Sud-Est.

A investit aproape 10 miliarde de euro în România

BERD s-a concentrat în România pe finanțarea sustenabilă a infrastructurii, pe creșterea productivității în sectorul privat, sprijinind companiile private să se extindă și să ridice calitatea forței de muncă. De asemeni, berd a contribuit la dezvoltarea pieței de capital și a sectorului financiar.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, berd a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

BERD a investit aproape 9,7 miliarde de euro în economia românească, până acum, prin intermediul a 488 de proiecte.


Portofoliul actual se ridică la aproape 2,1 miliarde de euro (inclusive angajamentele încă nevirate), din care 890 de milioane de euro (43%) sunt finanțări în industrie, comerț și agri-business, 702 milioane de euro (34%) în infrastructura sustenabilă, iar restul în instituții financiare.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: