marți

16 iulie, 2024

2 ianuarie, 2020

Inculpat în trei dosare, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a decis să solicite imunitatea parlamentară împotriva urmăririi penale pentru acuzațiile de corupție.

Pentru a obține imunitatea, el are nevoie de votul a peste jumătate din parlamentari.

Procedura va amâna procesul de corupție până după alegerile legislative programate în martie, scrie BBC.


„Am intenţia să adresez o cerere preşedintelui Knessetului”, „conform legii”, „cu scopul de a continua să vă servesc pentru viitorul Israelului” a declarat premierul Netanyahu, într-un discurs televizat transmis în direct, cu patru ore înainte de expirarea termenului acordat de procurorul general pentru o astfel de solicitare.

Procurorul general, Avichai Mandelblit, i-a dat premierului termen până la 2 ianuarie pentru a prezenta o cerere de imunitate în aceste dosare.

Benjamin Netanyahu este inclupat pentru „corupţie”, „fraude” şi „abuz de încredere”, în trei dosare diferite. Premierul a negat toate acuzațiile ce i se aduc și a calificat acțiunile procurorilor drept o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva sa.

De asemenea, cabinetul lui Benjamin Netanyahu a confirmat joi că acesta renunță la toate posturile sale ministeriale – Sănătate, Afaceri Sociale, Agricultură şi Diaspora -, dar îşi păstrează funcţia de prim-ministru.

Procedura imunității


Orice ministru israelian urmărit penal trebuie să demisioneze, însă regula nu se aplică premierului, deși nici acesta nu are imunitate în faţa justiţiei.

Pentru obținerea imunității trebuie să adreseze parlamentului o cerere, ce va fi evaluată de o comisie parlamentară. Regula se aplică și membrilor Knessetului, care nu au imunitate, dar o pot solicita.

Knessetul a fost dizolvat și își va relua activitatea după alegerile din 2 martie.

Reacția partidelor 

Alegerile din martie sunt cel de-al treilea scrutin organizat în Israel în 12 luni, întrucât nu s-a reușit formarea unui guvern, analiștii fiind de părere că problemele juridice ale lui Benjamin Netanyahu sunt principalul obstacol în calea finalizării unor negocieri penrtu o coaliție cu majoritate parlamentară.

Liderii partidelor politice israeliene au reacționat vehement după ce Benjamin Netanyahu și-a anunțat intenția de a cere imunitate.

Principalul său adversar politic, liderul formațiunii Albastru și Alb, Benny Gantz, a promis că partidul său va face tot ce este posibil pentru a bloca acordarea imunității.

„Nu mi-am imaginat niciodată că o să vedem într-o zi cum premierul Israelului va avita să răspundă în fața legii și a sistemului judiciar,” a declarat Benny Gantz.

Avigdor Lieberman, liderul formațiunii de dreapta Yisrael Beiteinu, a anunțat că partidul condus de el nu va vota pentru acordarea imunității.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: