marți

16 iulie, 2024

23 mai, 2021

Jurnalistul belarus Roman Protasevici (26 de ani – foto) a fost reţinut duminică pe aeroportul din Minsk, după ce armata a deturnat avionul în care se afla – o cursă care vedea de la Atena și se îndrepta spre Vilnius.
Motivul invocat de autoritățile regimului Lukașenko pentru faptul că avionul a fost abordat în aer și condus la sol de către aparatele armatei a fost că ar fi existat o alertă cu bombă la bord – informație care s-a dovedit a fi falsă.

Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronava Atena-Vilnius.

În noiembrie 2020, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe jurnalistul Roman Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

Tânărul este fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare a realegerii în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Reacțiile internaționale au fost dure și prompte


Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că arestarea opozantului belarus la Minsk, după deturnarea avionului care îl ducea la Vilnius, este un „act abject”. „Un eveniment fără precedent! Un avion civil de pasageri care zbura spre Vilnius a fost constrâns să aterizeze la Minsk”, a scris pe Twitter şeful statului lituanian. ”

„Cer eliberarea de urgenţă a lui Roman Protasevici”, a mai transmis Gitanas Nauseda, făcând apel la NATO şi UE, din care face parte şi Lituania, „să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul belarus la adresa aviaţiei civile internaţionale”, conform unui comunicat separat difuzat de biroul său de presă.

Și Uniunea Europeană a reacționat :

„Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor şi a aparatului de zbor. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua imediat călătoria”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au făcut apel la Belarus să permită ca pasagerii din avion să îşi continue călătoria.


„TOȚI pasagerii trebuie să își poată continua călătoria către Vilnius imediat și să le fie asigurată siguranța. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe”, a scris pe Twitter șefa CE.

Deturnare condamnată ca „terorism de stat”

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept „un act de terorism de stat”. El a scris pe Twitter că i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE să discute de luni despre „sancţiuni imediate” împotriva Belarusului, adăugând că arestarea opozantului „nu poate rămâne nepedepsită”, potrivit Agerpres.

Franţa a denunţat la rândul său „deturnarea” avionului de către autorităţile din Belarus şi a cerut „un răspuns ferm şi unit” al celor 27 de state membre ale UE.

„Deturnarea de către autorităţile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabilă. Este indispensabil un răspuns ferm şi unit al europenilor”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

De asemenea, Germania, prin vocea unui înalt oficial al Ministerului de Externe, a cerut „o explicaţie imediată” de la Belarus.

Reținerea lui Roman Protasevici a fost condamnată imediat de opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în opinia sa, acesta „riscă pedeapsa cu moartea în Belarus”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: