”Vrem să avertizăm toți infractorii: nu judecați greșit situația și nu confundați reținerea cu slăbiciunea”, a transmis Biroul pentru Hong Kong și Macao al guvernului chinez într-un document transmis în timpul unei conferințe de presă ce a fost organizată la Beijing, după ce Hong Kongul a fost paralizat ore bune, luni, de protestatarii prodemocrație ce îndeamnă la grevă generală.
În același document, autoritățile chineze avertizează că ”infractorii violenți” ce împing orașul către un ”abis periculos” vor fi aduși în fața justiției.
De asemenea, Ministerul de Externe de la Beijing a îndemnat, luni, Statele Unite să înceteze să intervină în treburile interne din Hong Kong.
Organizatorii protestelor spun că aproximativ 30.000 de persoane și-au întrerupt luni munca, răspunzând îndemnului la grevă generală al tinerilor. Studenților li s-au alăturat îndeosebi absolvenți dinultimii ani, scrie The Guardian, dar și persoane în vârstă.
Cel puţin 105 zboruri erau menţionate ca anulate pe lista de plecări a aeroportului din Hong Kong. Contactat de France Presse, un purtător de cuvânt al aeroportului nu a furnizat motive pentru aceste anulări şi s-a limitat să declare că pasagerii trebuie să verifice dacă zborul lor este prevăzut sau nu pentru plecare.
Probleme au fost și la metrou, unde manifestanții au menţinut în mod deliberat uşile vagoanelor deschise pentru a împiedica garniturile să plece, provocând cozi lungi şi chiar ciocniri între unii pasageri furioşi şi manifestanţi.
Hong Kong este zguduit de două luni de proteste, din cauza adoptării unei noi legi a extrădării, ce ar fi permis ca unii suspecți să fie judecați de tribunale din partea continentală a Chinei. Teama apărătorilor drepturilor și libertăților civile se tem că legea, suspendată după apariția demonstrațiilor de sute de mii de persoane) îi viza exact pe activiții prodemocrație.
Treptat, manifestațiile s-au transformat în proteste contra guvernului local, considerat un simplu un executant docil al ordinelor de la Beijing.
Protestele pașnice declanșate în urmă cu două luni devin tot mai violente, demonstranții find nemulțumiți că administrația prochineză nu face un pas înapoi, în pofida extinderii acțiunilor celor care acuză erodarea drepturilor și libertăților de care Hong Kong beneficiază încă.
Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.
Hong Kong va trece total sub administrația Beijingul abia în 2047, dar practicile totalitare se fac deja simțite de mai mulți ani.