marți

3 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 septembrie, 2023

Investigaţia privind subvențiile de stat acordate producătorilor de vehiculele electrice chineze va avea un impact negativ asupra legăturilor economice şi comerciale dintre China și UE, a avertizat joi Ministerul Comerţului de la Beijing.

Ancheta la care se referă ministerul a fost anunţată miercuri de Ursula von der Leyen și urmează a stabili dacă sunt necesare tarife punitive pentru protejarea producătorilor auto din UE de importurile mai ieftine de vehicule electrice chineze.

„China crede că măsurile propuse de Uniunea Europeană sunt menite în realitate să protejeze propria sa industrie în numele ‘concurenţei echitabile’. Este protecţionism autentic, care va distorsiona şi va perturba serios industria auto globală şi lanţul de aprovizionare, inclusiv în UE, şi va va avea un impact negativ asupra legăturilor economice şi comerciale dintre China şi UE”, se arată în comunicatul Ministerului Comerţului de la Beijing, citat de Reuters.


În 2022, exporturile Chinei către blocul comunitar au urcat cu 8,6%, la 562 miliarde de dolari, dar importurile din UE au scăzut cu 7,9%, la 285 miliarde de dolari.

(Citește și: „Comisia Europeană va ancheta subvențiile oferite de chinezi producătorilor de mașini – Ursula von der Leyen„)

Demersul, salutat de miniștrii Economiei din cele mai mari economii ale UE – Germania și Franța

Ministrul francez al economiei Bruno Le Maire și omologul său german Robert Habeck au salutat anunțul șefei executivului UE.

Cei doi s-au întâlnit miercuri la Berlin pentru a discuta toate aspectele legate de politica industrială a UE – și atât Le Maire, cât și Habeck „au salutat” anunțul făcut de von der Leyen.

„UE trebuie să poată riposta”, a spus Le Maire într-o conferință de presă, adăugând că Uniunea trebuie să fie „hotărâtă să-și apere (propriile – n.red.) interese economice”.


„Este absolut clar că în fața Chinei, în fața puterilor emergente din America, avem nevoie de o strategie pentru industria noastră europeană care să fie și mai clară, mai deschisă și mai inovatoare”, a continuat oficialul.

Franța intenționează o cooperare economică mai strânsă cu China, însă acest lucru trebuie făcut în conformitate cu regulile „concurenței loiale”, iar UE trebuie să acționeze în consecință pentru a restabili condiții echitabile acolo unde este necesar, a avertizat francezul.

Ministrul Habeck, un membru al Verzilor Germani, a fost de acord, chiar dacă pe un ton mai puțin puternic decât omologul său francez, că ancheta UE va ajuta la stabilirea existenței unor eventuale practici neloiale.

Dacă acestea ar fi descoperite, „trebuie să acționăm, alternativa de a nu face nimic nefiind posibilă”, a spus el.

Nu este clar dacă Habeck vorbește în numele coaliției germane, menționează Euractiv.  Ministrul liberal german de Finanțe, Christian Lindner, prezent și el la conferința de presă comună, a rămas tăcut în această problemă.

Berlinul a fost mereu sceptic cu privire la măsurile protecționiste ale UE, de teamă ca acestea să nu se întoarcă împotriva sectorului său de export. Un război comercial pe piața automobilelor ar face ca industria auto germană să fie lovită puternic.

****

(Citiți și: ”Comisia Europeană va ancheta subvențiile oferite de chinezi producătorilor de mașini – Ursula von der Leyen”)

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: