sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 februarie, 2014

Banca Europeana de Investiții (BEI) a anunțat joi suspendarea tuturor activităților din Ucraina deoarece nu poate continua să lucreze ”ca și cum nimic nu s-ar întâmpla” pe străzile Kievului, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a hotărât să se concentreze pe sectorul privat.

După riposta sângeroasă a administrației de la Kiev împotriva manifestanților proeuropeni, Banca Europeană de Investiții a anunțat joi încetarea temporară a tuturor activităților din Ucraina.

“”Ar fi un mesaj complet greșit să ne continuăm treburile ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în timp ce oamenii sunt omorâți pe străzile Kievului”, a declarat joi, în cadrul unei de conferințe de presă, președintele BEI, Werner Hoyer (foto), citat de Bankwatch.


El a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să vorbească pe o singură voce în cazul Ucrainei, iar BEI este parte din această voce unică a UE.

”Aceasta este tipul de acțiune pe care dorim să-l vedem din partea instituțiilor financiare internaționale pe viitor, atunci când ne confruntăm cu un conext în care drepturile umane sunt în mod evident călcate în picioare”, a declarat Xavier Sol, de la Counter Balance, imediat după ce decizia BEI a fost făcută publică.

BERD, ”business as usual”

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a rămas pe aceeași poziție ambiguă, foarte criticată de analiștii economici și politici, și anume, de a se ”concentra pe sectorul privat”.

Purtătorul de cuvânt al berd a declarat pentru Reuters că banca nu și-a suspendat relația cu Ucraina ci doar ”se concentrează în special pe sectorul privat”, așa cum anunțase deja în urmă cu trei săptămâni.


Declarația berd seamănă mai mult cu ”business as usual”, în opinia Fidanka Bacheva McGrath, de la Bankwatch, mai ales că ”familia Ianukovici controlează diverse sectoare economice, fiind de notorietatea cele din domeniul mineritului”. ”O mare parte din sectorul privat al Ucrainei este afectată de corupție și practici nedemocratice, foarte departe de imaginea de refugiu sigur pe care o implică declarația BERD”, a mai spus Fidanka Bacheva McGrath.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: