Biroul Electoral Central va depune la Parchetul General plângeri penale împotriva candidaţilor la alegerile prezidenţiale care au înregistrat semnături false, conform unor surse Mediafax.
Până în prezent, Biroul Electoral Central a respins două candidaturi – a lui Viorel Cataramă și cea a lui Miron Cozma – din cauza semnăturilor false și care prezentau elemente de similitudine evidente.
Riscă să răspundă în instanță cei care au strâns semnături și au depus, cum îi obligă legea, declarațiile pe proprie răspundere privind autenticitatea semnăturilor colectate.
CCR a admis contestaţia formulată de Viorel Cataramă privind respingerea candidaturii prezidenţiale, obligând BEC să înregistreze candidatura și semnul electoral ale omului de afaceri.
Biroul Electoral Central a decis să respingă înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral depuse de Viorel Cataramă pentru alegerile prezidenţiale. Instituţia precizează că peste 94.000 de semnături depuse de Viorel Cataramă au fost anulate, deoarece prezentau elemente de similitudine evidente.
În ceea ce privește candidatura lui Miron Cozma, BEC a precizat că peste 270.000 de semnături din totalul de 309.656 depuse erau, de fapt, fotocopii s-au prezentau elemente de similitudine evidentă.
Legea prevede un minim de 200.000 de semnături pentru un candidat la președinție.
Până acum au fost validate candidaturile pentru Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor şi Mircea Diaconu.
Au mai rămas de analizat listele depuse de Cătălin Ivan (fost europarlamentar PSD), Alexandru Cumpănașu (unchiul uneia dintre tinerele care ar fi fost ucise de Gheorghe Dincă) și de Ramona Bruynseels (candidata Partidului Puterii Umaniste, partidul înființat de Dan Voiculescu).