vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 noiembrie, 2015

Mario Draghi - Președintele BCE
Mario Draghi – Președintele BCE

Există puține reforme structurale care au un cost fiscal pe termen scurt așa că autoritățile europene ar trebui să fie mai selective atunci când acordă guvernelor aprobarea de a depăși normele referitoare la deficitele bugetare pentru a stimula creșterea pe termen lung, a avertizat luni Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.

Comisia Europeană oferă statelor membre un anumit grad de flexibilitate în îndeplinirea normelor de deficit bugetar, cu condiția să utilizeze cheltuielile suplimentare pentru a pune la punct reforme structurale care să stimuleze creșterea pe termen lung.

În acest an, de exemplu, Franța a primit un răgaz de doi ani pentru a-și reduce deficitul bugetar, în urma unor angajamente de reformă, în timp ce Italia și Belgia au evitat procedura de deficit excesiv tot grație planurilor de reformă.


Un raport elaborat de BCE, care urmează să fie inclus în buletinul economic ce va fi public joi, critică această abordare.

„Având în vedere că doar un mic set de reforme structurale au costuri fiscale pe termen scurt, flexibilitatea prevăzută în Pactul de stabilitate și creștere ar trebui utilizată cu atenție pentru a evita riscul să fie utilizată incorect. Cu excepția notabilă a reformei sistemului de pensii, nu există costuri fiscale semnificative pe termen scurt asociate în general cu reformele structurale”, se arată în raportul BCE.

Documentul sugerează că Uniunea Europeană trebuie să găsească modalități mai bune pentru a promova reformele pe termen lung.

„Aplicarea clauzei referitoare la reformele structurale trebuie rezervată doar reformelor majore, pentru care beneficiile sustenabilității fiscale pe termen lung pot fi în mod clar cuantificate. De asemenea, la nivel general, accentul dezbaterii politice ar trebui să fie pus pe modalitățile mai bune prin care să fie stimulată adoptarea și implementarea reformelor structurale”, adaugă BCE.


Pe fondul unei creșteri economice anemice, BCE a cerut statelor membre să adopte reforme structurale pentru a stimula potențialul de creștere pe termen lung. Însă până acum răspunsul a fost unul la limită, deoarece guvernele acționează în intervale de timp care sunt prea scurte pentru a putea profita politic de beneficiile pe termen lung ale reformelor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: